Новини от съседите: Спасяват големите

Въпросът с таваните винаги се е решавал в последния момент. Въпреки многото предварителни приказки, накрая, големите са си големи. У нас този сценарии предстой да се играе. В Румъния започнаха „загрявките”. То няма и друг начин. Ако големите не вземат това, което са вземали досега, страната ще загуби 17 милиона евро. Ако малките мислят, че ще ги дадат на тях просто се лъжат.

“Румъния отиде при Европейската комисия, за да се бори за 419 земеделски стопани (броят на големите земеделски стопани) отглеждащи над 1,2 милиона хектара земеделска земя”, каза  за Свободна Европа бивш главен секретар в министерството на земеделието.

Най-много 500 000 евро трябваше да бъдат получени от големите ферми в Румъния, след предложения от Брюксел и Страсбург за ограничаване на максималните суми, които могат да бъдат отпуснати на фермите.

Според  официални данните,  Агрикост (най -голямата ферма в Румъния) е получила субсидии от над 10 милиона евро през 2020 г. Агрикост е собственост на Ал Дахра Агрикултуре  от Обединените арабски емирства и има ферма от 56 000 хектара.

Други големи ферми получиха:

Смитфиелд Румъния – 8 милиона евро;
Авикола Бузао – 5 милиона евро;
Tрансивалия от окръг Алба – 5 милиона евро;
Мария Традинг  от окръг Калараш – 2,5 милиона евро;

Асоциациите и големите фермери се противопоставят на ограничаването. Те  смятат, че тази граница ще доведе до фалит на много ферми.
„След сушата, след като субсидиите в Румъния са по-ниски, отколкото в други държави, тази граница със сигурност ще доведе до фалит на много бизнеси в тази област. Във всеки случай бюджетът на субсидиите ще бъде по-малък, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, така че във всеки случай,  субсидиите ще намалят през следващия период “ –  казаха представители на организацията за „Свободна Европа “.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here