2 част / Сп. “Агропари”: Михаил Михайлов – Проблемът говедовъдство

За ежедневието на говедовъда се знае малко. Цялото общество смята, че на фермерите им дават едни европейски пари и едва ли не се замерят само с пачки. Не ми е ясно само, защо от всички водещи институции, политиците и медиите се тръби непрекъснато, колко милиона днес са получили говедовъдите, колко помощи де минимис и незнам какво си. Тяхната работа е правилно да защитят исканията на говедовъдите за подпомагане, след това да организират правилното провеждане на дадената мярка, да проконтролират и да преведат парите на тези, които са изпълнили изискванията. С други думи фермера на практика е сключил договор, ако искате граждански или трудов /може да се каже и така, защото парите от субсидии и помощи се облагат с данък/, изпълнил е задължението си и получава възнаграждение. Ако аршина за всички е еднакъв, то работодателите трябва ли всеки месец да ни проглушават ушите, че са дали заплати на работниците си.

Така че господа управляващи, които и да сте. Спрете да набивате в главите на обществото, че пълните джобовете на фермерите с пари. Това са европейски пари и национални, с които се заплаща труда на фермера, за да извърши нещо допълнително и съответно с тях да му се помогне да надстройва фермата или да спасява нашето животновъдство от ликвидиране и най-важното да произвежда храна за народа ни.

Труда на фермера. Едва ли някои от 70% градско население знае за какво става дума. Децата вече кравата и овцата я знаят от картинките, плюшените играчки и рекламата на Милк. Затова и в другите общества през последните години се акцентира върху работата във фермата. Хората да знаят, какво се прави там, във фермата, при животните. Формират се групи от граждани, които посещават и участват в процесите във фермата, разказва се в медиите и съответно във видията.
Не случайно тази година в една област на Франция, обществото само се съгласи да плаща по няколко цента в повече за кутия мляко, които да се предават на фермерите. Но тези хора бяха запознати с живота във фермата, с труда на фермера.

Всъщност задълженията на фермера са много, неизброими и несвършващи никога.
Ставане в пет часа. Подготовка за доене включваща безброй неща – доилна инсталация, кофи, топла вода дезинфектанти, кърпи, шприцове. Подготовка на кравите. Следва доенето. За всяка крава, замиване на вимето, масаж, първи струйки в канче, доене, запечатване на вимето. Ако е в доилна зала – е малко по-добре. Ако е на гюмче или централен млекопровод, си е направо зле – клякане и ставане, удари с опашки и по някои път с копито. Преди това е имало връзване, ако животните спят в дворчето през лятото. Следва почистване на доилните съоръжения и почистване на обора. Храненето също трябва да започва. Следва храненето на малките телета и ремонтните и пресушени животни.

 Ако някои си мисли, че има почивка просто се лъже. Идват ежедневните ремонти в обора по техниката. Все пак това са животни с над 600 кг живо тегло. Осигуряването на фураж във всичките му стъпки е също трудоемко. Осигуряването и раздаването на 30-40 кг фураж за всяка крава и застилането на леглото също не е никак лесно.
Ветеринарното обслужване е в реда на нещата. Ако няма проблемна крава ще има такава за осеменяване. Ремонтът и поддръжката на машините и техниката е ежедневна.
Предстой най-неприятната работа за фермера – писането. Много пъти съм го казвал – минимум 33 часа месечно отиват за писането на десетките тетрадки, дневници, формуляри. Така че фермера пише и псува. Но той си заработва субсидията.

Следва и върха на пирамидата от задълженията на фермера – проверките. Не, че не трябва да се правят, напротив. Но необходимо е това да става по нови методи. Защо. Например след проверка на номерата на една ферма със 700 крави, резултатите са – няколко контузени крави, няколко аборта и по-малко 700 кг мляко на ден, за една седмица, докато се възстанови млякото. Говедовъдите са твърди, но чувствителни хора. Всяка проверка те преживяват с много емоции, нерви и напрежение.

следва продължение …

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here