Нищо ново под слънцето. И при съседите, както при нас

В нашата статия

Съседите: Тежко положение и за животновъдите в Гърция

 публикувахме предложението на гръцки животновъдни организации за подобряване положението в животновъдството. Също така се споменава и за предстояща среща с министъра на земеделието и неговия екип. Срещата се проведе преди няколко дни. Фермерите отидоха в министерството, поседнаха, поприказваха и си отидоха. Получиха разбиране, но без решение. Нищо ново под слънцето. И при нас се е случвало това.

Може би за нашите животновъди е по-важно какво е обсъждано на тази среща, защото проблемите при животновъдите в Европа не са кой знае колко различни.

На първо място бе повдигнат въпроса за високата цена на фуражите. Министър Лебанос е казал, че този въпрос ще се разглежда от специален комитет. Той е обещал, че в Комисията, която ще се създаде  ще има представител на животновъдите.

„Министърът изглежда е готов да помогне за решаване проблема с разходите за фураж, но не ни каза нищо ново. Чакахме изявление как ще подкрепи сектора. Трябва незабавно да се намерят пари, за да могат фермерите да купуват фуражи. Намаляването на ДДС-то няма практическа стойност за животновъда” казва един от лидерите на животновъдите.. 

Друг се изказа за лицензирането на животновъдните обекти. (На практика получаване разрешение по нашия чл.137..) В момента законопроектът е в обществено обсъждане. Ние казахме, че искаме легализация на сегашното положение чрез намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите (това да стане с три документа) “.

Друго предложение на фермерите е било да се платят пасищата на всеки, който има животни. Тези, които са получили незаконно помощ за пасища, ще върнат парите, които са получили.

Фермерите отидоха в министерството, поседнаха, поприказваха и си отидоха. Получиха разбиране, но без решение. Нищо ново под слънцето. И при нас се е случвало това.

Директно от Атина: Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here