НСГБ – Акценти: Превод и легализиране на Зоотехнически сертификати ?

Нашата публикация

25 лв за българско гражданство на литовска крава

се посрещна с голям интерес от нашите читатели.

Михаил Михайлов Изпълнителен Директор на НСГБ дава разяснения по случая.

  – „Наистина интересна, но неприятна ситуация. От Съюза вече сезирахме с писма администрацията, която има отношение по този случаи – МЗХ, ДФЗ, ИАСРЖ и Съвета по генетични ресурси.

С нашето писмо не правим разследване на случая. Искаме да ни се отговори точно правомерни ли са били действията на проверяващите и кой носи отговорността, ако не са били правомерни. Не се явяваме нито, като разследващ орган, нито да раздаваме правосъдие.

След получаване на отговора, нашият фермер ще реши, какво да предприеме.

В нормативните документи доколкото си спомням имаше записано, че зоотехническите сертификати трябва да стоят във фермата и при поискване трябва да се представят на проверяващите. Никъде не е казано, че трябва да се превеждат. Още повече, че в Регламента е казано, че се издава само един сертификат, който важи дори при смяна на собственика. Това беше обаче преди десетина години.

В сегашно време, в което непрекъснато говорим за дегитализация, електронни книги и регистри, за дронове и не знам какво още, е просто смешно да се изисква сертификатите на хартиен носител и да са налични във фермата. Става дума за над 300 000 сертификата в страната годишно, допълвани със сертификатите на ремонтните животни, които влизат в стадото.

С други думи тази купчина от хартия представлява 600 бр топчета изхабена хартия. Ами това си е направо една малка гора. Тези сертификати си стоят спокойно и тихо в стаичките на фермерите и събират праха. Не се използват за нищо. Тук допълвам, някои организации вземат такса за издаването на този сертификат. В други държави се издават такива сертификати само на животните, които се продават за разплод и купувача плаща доста голяма сума за нашите представи за това. При всички случаи над 50 евро, а при конете много повече. От една година ИАСРЖ внедри една „шпионска” програма, както и казвам – тук поздравления за директора на агенцията Георги Йорданов, че направи тази работеща програма.

В тази програма или регистър, както се казва, са отразени всички животни, които имат издаден сертификат. Доколкото зная, програмата е свързана с офисите на фонда и ОД по земеделие и те също могат да я ползват.

Ето защо единственото ни предложение, дадено от Председателя на НСГБ- инж. Димитър Зоров и ние сме го написали в нашето писмо е, да се прекрати практиката да се искат сертификатите от фермерите при проверките. Те да се ползват по предназначение при продажба на животни. Нека този път, науката, специалистите и администрацията да не цитират точки от Регламентите, че не позволяват това, а да намерят начин да намалят безумните задължения на фермерите.

Ще цитирам как се действа в Германия, поне в Съюза на Саксен-Анхалт. Ако потрябва сертификат за дадено животно, селекционерът с код влиза в центъра, който обслужва асоциацията, поръчва сертификата и след няколко секунди той е вече на официалната бланка по Регламента /това вече е направено от нашите РА/ със съответните подписи и печати. Дава се на купувача, който си го плаща. На фермера въобще не му трябва сертификат за собствените животни, в които са описани само номерата и породата на родителите и прародителите, без никаква друга информация.

Предоставям ви и писмото до институциите за да се запознаят говедовъдите.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here