Говеждо месо – плюсове

През последните години непрекъснато чуваме и четем за вредата от консумацията и производството на месо.
Така ли е.

Говеждото месо е ценен компонент от човешката диета. Само 100 грама осигуряват на организма висок дял от основни хранителни вещества и имат много ниско съдържание на мазнини. 

Говеждото месо съдържа висококачествен протеин, незаменими мастни киселини, витамини, минерали и микроелементи. Съдържанието на висококачествени протеини и незаменими аминокиселини е това, което прави говеждото месо толкова ценно за човешкото хранене. 

Ако се вземат предвид дневните нужди на средностатистически възрастен (мъж, 25 до 51 години, 70 кг телесно тегло, средно ниво на активност), 100 г говеждо месо покрива над 50% от дневната нужда от протеини. 

Дневните нужди на някои незаменими аминокиселини, основните градивни елементи на протеините, дори са напълно покрити с консумацията на 100 г говеждо месо. В същото време говеждото месо има много ниско съдържание на мазнини и затова е полезно за нискокалорична диета.

 Други хранителни вещества, като витамини В6 и В12, както и важни минерали и микроелементи, се срещат в месото в директно използваема форма. Витамините В6 и В12 са жизненоважни витамини, които са отговорни за метаболитните процеси в организма.
Съответните находища на витамин В12 практически се срещат само в животински продукти. Оптималната бионаличност на хранителните вещества прави месото важна част от балансираната смесена диета.

 Отказът от месо в човешката диета и по-голямото намаляване на броя на животните би довело до това, ценните ресурси да останат неизползвани. Селскостопанските животни са незаменими в цикъла на селскостопански материали.
Те използват растителната материя от селскостопанско производство, което е негодно за консумация за хората, и произвеждат висококачествена храна.
Полученият селскостопански тор се връща обратно в цикъла на селскостопански материали.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here