Производството на мляко и в Нидерландия намалява

Съвсем нормално нашите говедовъди като прочетат това заглавие, да кажат:       – какво ни интересува нас.

Трябва обаче да ни интересува.
Нидерландия е втория най-голям производител в ЕС. Падне ли добива на мляко там, ще се увеличат изкупните цени и съответно цената на продуктите, които се изнасят. У нас млякото също не ни стига и ще трябва да купуваме, искаме не искаме нидерландски млечни продукти.

Намаляването на производството на мляко в Нидерландия предрекохме преди две години. Именно тогава започна процеса с намаление броят на отглежданите крави, съобразно въглеродните емисии. Във фермите останаха най- продуктивните крави и се получи така, че в страната се получаваше повече мляко при намален брой животни. Това бяха елитни крави. Процесът на ликвидиране на фермите продължи, но оставащите работни крави не можеха да дадат млякото на излезлите, защото марж в продуктивността няма.

Каква е ситуацията на днешния ден: производството спадна с 1,5 % през август, следвайки тенденцията, която беше видима през цялата година. До август включително, млекопроизводители са доставили 176 милиона килограма по-малко мляко в сравнение с миналата година.

Това, което се случва в Нидерландия, се случва и в други европейски страни. Германия и Франция са на минус 2% производство. Единствено Италия и Ирландия са увеличили производството на мляко..

За сметка на това, което се случва в Европа, в Нова Зеландия има увеличение със 7%.
В САЩ предлагането на мляко нарасна с 2 %. Докато в Аржентина и Уругвай увеличението е с 4% и 6%. 

1 КОМЕНТАР

  1. Не изкупувайте млякото на цената на един литър вода и ще имате достатъчно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here