За обикновените ирландски фермери

Всяка държава, уважаваща своите говедовъди, организира най-различни „състезания” по отношение отглеждането на животните и съответно производството и качеството на продукцията. В Ирландия, една от най-развиващите се страни по отношение на говедовъдството, в момента се приемат  номинации за излъчване финалистите за получаване  Награди за качествено мляко.

Предлаганите за финала фермери са обикновени ирландски говедовъди. Фермери, които сами или със семейството си отглеждат животните. Всеки от тях има своята история, но в крайна сметка са станали отлични говедовъди.

Не очаквайте в тези ферми да са постигнали реки от мляко. Не може да е така, защото в Ирландия основно се залага на пасището, а всички знаят, че само тревата и то най-добрата не дава много мляко. Обърнете внимание на това, че фермите са чисто семейни и главната задача е получаването на чисто и евтино мляко.

Семейство Маккарти
„Това е труден живот, просто трябва да го обичаш“, казва фермерът от четвърто поколение  за пътя, по който е вървял през последните 40 години.
Земеделието, казва той, е „концерт на пълен работен ден“, но той поздравява сина си Шейн,  за това, че му помага на пълно работно време във фермата. Той има потенциал да постига големи неща в бъдеще, казва Джеймс.

Факти за фермата
– 
Големина на стадото – 84 крави
–  Производство на мляко – 417 т.
– Общ брой бактерии – 50 000;
– Брой соматични клетки – 93 000
– Масленост – 4,56 %;
– Протеин – 3,66%.

Семейство Банвил
Патрик поддържа семейната ферма от 1990 г. Осмото от 11 деца, той винаги проявява огромен интерес към фермата и искал да научи повече от покойния си баща, който е изпреварвал времето.
„Като дете винаги бях на фермата с баща си. И той, и дядо ми бяха страхотни стопани, а баща ми използваше ИО и запис на мляко преди времето им.”

Факти за фермата
 – Големина на стадото – 140 бр. крави
– Производство на мляко – 837 т.;
– Общ брой бактерии 30 000;
– Брой соматични клетки 64 000;
– Масленост – 4.23 %;
– Протеин- 3,52%.

Семейство Тадг Хърли
„За мен беше лесно да остана вкъщи и да доя кравите – баща ми беше вложил време и усилия, за да постави всичко на място“, казва той.
Дядо му  е закупил земя в района през 1936 г. –  няколко обора и 18 крави. Бащата на Тадг поема фермата и впоследствие я разраства до размера, който е днес.
Децата му са на четири и две години, и започват да проявяват огромен интерес към фермата и не обичат нищо повече от това да карат кравите и да помагат при храненето на телета.

Факти за фермата
 – Големина на стадото – 66 бр. крави
– Производство на мляко – 439 т.
– Общ брой бактерии 40 000;
– Брой соматични клетки 91 000
– Масленост- 3.91 %;
– Протеин 3,42%.

Източник: Agriland

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here