Как го правят другите / Депо за телета

В страната има  няколко депа за угояване на телета. Рядкост са обаче депа за отглеждането на новородени телета, които не остават за разплод във фермата. Липсата на такива депа затруднява изключително много организацията на производството във фермата.

Всъщност, това е другата стъпка за облекчаване работата в млечните ферми и спасяване на голям брой телета от преждевременно изчезване.
Ще ви представим един от начините за организиране работата за доотглеждане малките  телета  в Нидерландия.

Фермерът Крис,  има депо за отглеждане на 1400 бр телета. Разбира се, че това не е станало от раз. Първоначално фермерът е работил в семейната ферма, където с баща си са отглеждали 600 бр телета. След като се оженва, Крис прави нова ферма за 800 бр телета. След още малко време, баща та се пенсионира и Крис и семейството му започват да отглеждат общо 1400 бр телета в двете депа.

Той сключва договор с фирма, която се занимава с изкупуването на телета от фермите. Един цикъл  продължава 7 месеца или 28 до 29 седмици.
Телетата  не могат  да останат в неговата  ферма повече от 32 седмици, защото след тази възраст  те вече не са телета, а говеда, според законодателството на страната.

Крис и семейството му се грижат за телетата по указания на фирмата доставчик, защото тя е собственик на телетата. Всъщност тази фирма  доставчик плаща на Крис разходите за консумативите, труда и наема за фермата.

Телетата се събират от млекопроизводителите на възраст 14 дни. След това отиват в център за събиране, където се сортират по вид и тегло. С тези задачи включително и доставката до фермата на Крис, се занимава фирмата поръчител.

Обикновено телетата от центъра за разпределение пристигат във фермата на Крис по всяко време на деня.   Настаняват се самостоятелно в индивидуални „бебешки” иглута. Следва приучването им да пият вода с електролитна смес за първи път от кофа, вместо от кофа с биберон. Идва и реда за получаване на   мляко. По този начин разбират кое теле пие много и кое  малко.

Телета получават сложна диета, която в крайна сметка се променя, освен сухото мляко, получават и фибри. До навършване на 15-седмична възраст минимум 2000 g на ден, а от 15 седмици  нататък  това  количество е вече минимум 2900 g на ден. Най-малко 10% от тази богата на фибри храна е слама. Телетата трябва да дъвчат и да се  ровят дълго време във фураж с дълги влакна. Това стимулира храносмилането на търбуха и помага за предотвратяване на анемия.

След около 3 седмици се премахват оградите между отделните боксове за бебета и те се поставят по 6 в един по-голям групов корпус.  След около 6 седмици нещата се успокояват, телетата  автоматично получават зърнени храни и мляко.  Млякото се дава  сутрин, водата след обяд и отново мляко вечер.  Пелети със слама се дават 8 пъти на ден. Когато телетата са на около 8 месеца, те се колят. Те са вече големи животни с тегло около 250 кг.

Всъщност нищо ново под слънцето. Подобни депа имахме още по време на социализма. В силните говедовъдни държави, подобни депа също не са нищо ново.

Румънците тази година откриха няколко подобни по дейност депа.
Вероятно идва и нашия ред.
Govedovad

2 КОМЕНТАРИ

  1. Нищо ново, с тази разлика, че взетите женски телета от тези депа си ги получавахме във фермите , но като бременни юници

  2. Нищо ново под слънцето, но както винаги чакаме някой да го направи. Кой е този някой?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here