Къде са колегите от ЕС, до къде сме стигнали ние / Млякото на Нидерландия – 2021 г

На всяка цена прочетете тази статия.  Може да разберете как трябва да изглежда нашето млечно говедовъдство.

Възрастта на кравите в нидерландските  млечни ферми се увеличи още повече тази година. Средното производство на мляко за лактация, почти не се е увеличило, но поради по-дългия живот, производството на мляко от кравите през целия им живот е било по-високо от всякога.

Това става ясно от годишната статистика за финансовата 2020-2021 година от регистрацията на производство на мляко (MPR) на Coöperatie CRV.

Изключително международно изпълнение
Нидерландските  животновъди работят върху устойчив добитък. По-доброто здраве и по-дългият живот са по-важни за тях от по-високото производство на мляко за лактация.

“Тенденциите в годишната статистика доказват, че тази стратегия работи, – казва Джос Буйтинг, мениджър на родословни книги в Coöperatie CRV. Средната възраст и производството през целия живот никога не са били толкова високи. А в международен план представянето на нидерландските  млечни крави е уникално“ –  казва той.  – Високото производство през целия живот се постига само ако здравето и благосъстоянието на животните на кравите са добри. И допринася за ефективно използване на минерали и производство на млечни продукти с ниски емисии “, обяснява Буйтинг.

Средно с 48 дни по-възрастни
През изминалата финансова година отстранените крави са били средно на 2180 дни (почти 6 години). Това е с 48 дни по-стари от предходната финансова година. Със средната възраст производството на тези крави през целия живот се увеличава с повече от 1600 кг мляко.
Това вече е 35 600 кг мляко с 4,37% мазнини и 3,57% протеин (1555 кг мазнини и 1271 кг протеин).

 3263 крави с над 100 000 кг мляко
Фактът, че производството през целия живот се увеличава, се вижда и от броя на кравите, преминали прага на доживотно производство от 100 000 кг мляко през изминалата финансова година. Броят на стотонничките  се е увеличил от 2657 на 3263 годишно. Броят на животните, които станаха десет тона през изминалата финансова година, нарасна от 252 на точно 300 животни.

По-висок процент мазнини и протеини
Средното производство на мляко на крава за лактация едва ли се е увеличило през последната финансова година. Съдържанието на мазнини и протеини обаче се е увеличило съответно с 0,03% и 0,01%. През изминалата финансова година  средната  годишна  млечност  на крава в 12 766 млечни ферми, които участват в селекционния контрол, е 9 209 кг мляко с 4,43% мазнини и 3,61% протеин (408 кг мазнини и 332 кг протеин, 2122 евро годишен икономически резултат (г.)

Плюс 0,3 кг мляко на ден от живота
Средният брой крави във фермите за контрол се е увеличил от 104 на 106. През изминалата финансова година интервалът на отелване остава почти същият – 408 дни. Средно холандските млечни крави са се отелвали 3,7 пъти и броят на продуктивните дни се е увеличил с 45 за да достигне до 1128.

Кравите са произвеждали 29,0 кг мляко на продуктивен ден от живота. През предходната финансова година са произвеждани по  28,7 кг мляко от крава.

  • Изводите за нас:
    Нидерландия е пълна със семейни ферми. За разлика от нашите там се отглеждат вече средно по 106 крави. Трябва да се уточни колко крави ще се отглеждат в една семейна ферма.

  • Средната възраст на брак вече е достигнала 9 г и 9 месеца, ние залоихме за субсидиране възраст до 10 години.
    Така ли трябва да бъде при новите условия.
  • Качеството на млякото трябва да е  – 4.43% м.в и 3.61% протеин

Източник: CRV

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here