Закон в защита на фермерите

От доста време в Австрия се работи по закон за защита на фермерите от големите търговски вериги. След няколко отлагания, този закон ще влезе в сила от 01.01.2022г.

Законът съдържа разпоредба за забавено плащане за нетрайни храни, отмяна на поръчка в последния момент, забрана за едностранни промени в договора или отказ от сключване на писмен договор..

Министерството на земеделието на страната е уверено, че търговските вериги биха могли да плащат на земеделските производители повече от продажбата на техните продукти, без да повишават цените за потребителите.

Единствената цел е фермерите да получат по-висок дял от добавената стойност. Фактът, че „преговорите за цената  се водят за сметка на фермерите от корпорациите, които увеличават печалбите всяка година. Търговските вериги често злоупотребяват с пазарната си позиция и оказват натиск върху фермерите. Например 10 тона могат да бъдат поръчани от производител на ябълки, но ако се продадат само 8 тона, 2 тона ще бъдат върнати без плащане. Или производителите трябваше да рекламират стоките си от собствените си джобове. Сега тази практика ще спре.”

Глобата за нарушаване на закона е до 500 000 евро.

Източник: Wiener Zeitung

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here