Соевото сирене ТОФУ

Соевото сирене – азиатското  “Тофу”,  доста наскоро влезе в българските магазини, а оттам и в българските чинии. Учудващо е, че обикновен продукт за над един милиард човека, дълго време остава незабелязан за друга, горе-долу също толкова голяма, група хора, а впоследствие се превръща в нещо като световен символ на полезната храна.

Сирене от тофу – това е световноизвестен ориенталски продукт на базата на соя. Той е широко популярен сред вегетарианците и всички любители на здравословната храна.

История на произхода

Има много легенди за произхода на тофу, защото Този продукт има дълга история и е култов в страните от Азия и Изтока. Има мнение, че соевото сирене за пръв път се е появил в Япония, но в действителност е започнало да се произвежда в Китай преди около 2 200 години.

В други страни соевото сирене се появява едва през втората половина на 20-ти век. Отначало вегетарианците и привържениците на здравословния начин на живот го обичаха, а след това, благодарение на ресторанти с ориенталска кухня, всички разбраха за това чудо. Днес тофу, чиято цена е достъпна за почти всички, може да се намери в големите хипермаркети и специализирани магазини.

Соевото сирене съдържа голям процент вода и минимално количество въглехидрати и мазнини. Макар соята да е добро маслодайно растение, мазнините се отделят предварително, за разлика от животинските сирена, където те се „хващат в мрежата“ на коагулиралия казеин.

Тофуто се смята за пълноценен източник на протеини, т. е. в него присъстват всички необходими за човешкия организъм аминокиселини.

Подобно на сирената, тофуто се разделя на различни видове, в зависимост от неговата твърдост.
Вариациите са следните:
♦ Копринено: Най-мекият вид тофу, известен още като японско тофу, има подобна текстура на сиренето моцарела и може да се използва в направата на кремообразни сосове.
♦ Обикновено: Този вид тофу е малко по-твърд и може да се бърка и да се яде подобно на бъркани яйца.
♦ Твърдо: Най-популярният и широко достъпен вид тофу. Той има текстура като сирене фета. Твърдото тофу може да се използва по различни начини и е известно с поемането на аромати от маринатата и сосовете.
♦ Изключително твърдо: Този вид тофу също е лесен за готвене, но той не абсорбира ароматите като по-горе изброеното.
♦ Супер твърдо: Това тофу има текстура, подобна на месото.

В 85-грамова порция тофу се съдържат 17.3 грама протеин, 144 калории и 1.3 грама наситени мазнини. В същото количество пилешки гърди има 32.1 грама протеин. 157 калории и 1 грам наситени мазнини. В порция говеждо месо пък ще откриете 28.7 грама протеин, 286 калории и 6.1 грама наситени мазнини.

За разлика от източниците на протеини на месна основа, тофуто е без холестерол и с ниско съдържание на наситени мазнини. Преминаването на диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол е свързано с намален риск от сърдечни заболявания. В по-широк спектър, яденето на по-малко месо се асоциира с профилактика на много заболявания, включително сърдечносъдови, рак и диабет.

Тофу има и други хранителни ползи. То съдържа калций и магнезий, които поддържат костите здрави и запазват костната минерална плътност с напредването на възрастта.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here