Говедовъдите днес – Румъния

Работещите в животновъдството стискат зъби и работят. Целта е да запазят фермата. Някои, по-умните или по-глупавите /идващите месеци ще покажат/ вече продадоха животните.

Какво се случва при румънските говедовъди – разказват те пред  Ziua de Vest.

 – “У нас цените на суровото мляко не са се увеличили, но по рафтовете на магазините, да. Нашето мляко се продава толкова евтино, колкото преди 21 години, докато в хипермаркета е нараснало тройно“ – предупреждава Флорин Цубреа от Болдур,  който оглежда 40 млечни крави от породата Балта руманеска  (Bălțata românească), някои от които завършват лактацията с 10 000 литра мляко годишно.”

„Сега литърът е само 1,20 лей и трябва да се увеличи до над 2 лей, в противен случай семейните ферми рискуват фалит. /1 лея е = на 40 стотинки/. Вече няма да можем да отглеждаме млечни крави. Цените на дизеловото гориво се повишиха и цените на консумативите се повишиха рязко, като дори се удвоиха в някои случаи – резервни части, масла, включително конци за балиране. Имам късмет да произвеждам собствени фуражи. Имам земя, но днес това е голяма победа, ако успеете да останете на повърхността, а не да спечелите “, добави Каталин Живан от Фолеа, който отглежда 80 млечни крави и обработва 700 декара  земя, на която  отглежда ечемик, пшеница, царевица , и люцерна, осигуряващи храна за животните.

„Кока-колата е по-скъпа от румънското мляко. Всички тези проблеми започват отгоре. Защо беше намалена субсидията? Преди беше над 400 леи, сега е почти нищо, 140 леи “, казва Нелу Паскалау от Шипе, който работи  1000 декара земя и  е развъдчик на млечни крави и производител на сирена. Той също така твърди, че млекопроизводителите страдат и че цената е в застой от 21 години, защото се внася твърде много мляко без никакъв контрол. – Държавата чрез Министерството на земеделието не се намесва и не регулира вноса, така че семейната ферма да е защитена. Горко на главите ни колко жертви правим, за да устоим да не затворим!”, казва фермерът.

“Не трябва да се внася повече мляко от чужбина. Румънската държава трябва да наложи високи данъци на вносителите “ –  казват животновъдите. „Без храна животът не може да върви напред! Румъния може да изхрани 80 милиона души, но вместо да бъдем голям износител, ние внасяме всичко! Купувайте директно от малки производители, хранете се здравословно!”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here