Беларус контролира 6% от световната търговия с млечни продукти

Много често сме критикувани, че пишем за Беларус. Защо ли ….
След  като прочетете този материал ще разберете.

Страната, лилипут в сравнение с колосите в говедовъдството, започва да отчупва големи парчета от млечната баница. Някой да не си мисли, че това са данни от статистиката на Беларус. Такива данни предоставят анализатори на рейтинговата агенция BIK Ratings и инвестиционно-консултантската компания ASER в техния преглед на пазара на мляко и млечни продукти в Беларус.

И забележете. Износът не е суровина, а основно  млечни продукти с беларуска марка, които носят  принадената стойност.

Според докладът на Обсерваторията на пазара на мляко за юни 2021 г. Беларус е на 2-ро място в света по износ на кондензирано мляко, на 3-то по износ на масло и суроватка на прах, на 4-то по износ на сирене,  на 5-то по износ на сухо обезмаслено мляко.

В Беларус обемът на производството на мляко през 2020 г. се е увеличил с 5% до 7,7 милиона тона. От това количество повече от 6 милиона тона са отишли ​​за производство на масло, сирена, обезмаслено мляко на прах, консерви, суроватка на прах и други видове продукти. .

В същото време на вътрешния пазар на дребно са продадени 54 хиляди тона сирене и 23 хиляди тона масло. Докато средният годишен ръст на продажбите на сирене е бил 5% през последните 5 години, продажбите на масло намаляват с около 3% годишно, казват анализатори. Намаляването на консумацията на масло се свързва с тенденциите в здравословния начин на живот и намаляването на консумацията на мазни продукти.

Това са  данни предоставят анализатори на рейтинговата агенция BIK Ratings и инвестиционно-консултантската компания ASER в техния преглед на пазара на мляко и млечни продукти в Беларус.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here