Цена на телетата

Полша

Работя в индустрията от 17 години и давам ви думата, никога досега не е имало такива цени. 20 злоти за кг /8.51 лева/ за бици от клас R, си  е направо  шок. Лудостта е безкрайна – казва служител на една от кланиците в Полша. Става дума за кланично тегло.

Рекордът вече е счупен, преди няколко седмици. Цените се увеличават всяка седмица, като някои купувачи изпращат актуализации на ценовата листа до два пъти седмично, за да насърчат фермерите да продават. На пазара няма много предлагане, а кланиците се борят за стоки. Юници, крави, бици – всичко в колите. …

-“Отидох да закупя десет бика в една от фермите, с които работя. Дадох цената на  7.66 лева за кг, повечето от тях в клас R. И животновъдът казва, че няма да продава, защото друга  кланица му давала  още един лев отгоре. Не си спомням такива моменти, когато вдигахме цените така за няколко дни. Пазарът е луд” –  казва друг купувач.

Много е добре, че цените продължават да се покачват, тъй като разходите на фермерите се покачват ден след ден. Едва ли някой ще каже, че угояването е изгодно за него. Достатъчно е да проверите най-новите цени на зърнени храни и торове. Всеки получава по-високи сметки за газ и електричество.

Засега купувачите не очакват намаление на ставките, тъй като на пазара в ЕС също има недостиг на едър рогат добитък. Цените в ЕС остават на подобно ниво, а полските  ставки са само с няколко цента по-ниски от средните за ЕС за тегло след клане.
Все още има значителен потенциал за повишение на цените на юниците, за да се приведат те в съответствие с цените в ЕС. И тук не става дума за клане на телета от месодайни породи, а от най-развъжданите в Полша – Холщайн, Симентал и техни комерсиални породи за мляко и смесено направление.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here