Ние коментираме вашите коментари:” Геномика”, кравите, фермерите

 Фейсбук през последните години стана важен фактор в нашия живот. Тук можеш да кажеш всичко, да попиташ за нещо, да критикуваш и куп други неща. Най-важното е, че информацията бързо стига до интересуващите се.

“Геномика” ООД – Сливен е една от малкото фирми, която се опитва да контактува с фермерите чрез фейсбук.
Само преди няколко часа бе представена фермата на братя Йълдъръм от Кърджали. В този край трудно се създава голяма ферма. По време на социализма, когато много неща се решаваха с удар по масата, най-голямата ферма в този край наброяваше стотина крави. След промените имаше една ферма до Кърджали със стотина кафяви крави, но и тя отиде в историята. Сега пожелаваме на братята да докажат, че и в този район кравите могат да дават мляко.

“Геномика” ООД представя фермата на братя Йълдъръм

От фотосите, предоставени от Геномика ООД може да се видят едни прекрасни животни, още по-хубави телета. И се връщаме на  това, което написа Геномика след поредното посещение на фермата:

Геномика ООД Фермата на братя Йълдъръм е само на 2 години, но е  модерно построена и е  перспективна. Животните са внос от Германия, предстой изграждане на хранителна кухня,  мениджмънтът е на високо ниво. Фермата залага на продължителна експлоатация, щадяща здравето на животните . Млякото е с високо качество и това е оценено подобаващо. Пожелаваме им много търпение и успех.

В дискусията се включи и  д-р А. Стефанов:
– “Фермата залага на продължителна експлоатация, щадяща здравето на животните” това звучи, като ще си държа колата в гаража за да ми служи до живот. Колеги, време е да избягваме тези оправдания за неуспеха да добием достатъчно мляко от кравите, които така или иначе имат огромен потенциал. Ако ги гледат за домашни любимци е хубаво да ги щадят, ако обаче искат да ги отглеждат и получават мляко и използват генетичните им заложби това няма как да стане. Навярно тези хора правят бизнес с тези животни, което означава, че всяка секунда, минута, час и ден трябва да вземат максималното от тях. Особено в сегашната ситуация с цените на фуражите.

 – Govedovad: И двете мнения – за по продължителна експлоатация и другото за екстремно използване, са верни. Въпросът е при какви условия, продиктувани от Регламентите. Много пъти сме изразявали отношението на сайта по отношение млечното говедовъдство – а именно, че това е бизнес, без сантименти и компромиси. Създаване условия за максимален млеконадой от кравите. Любовта към животните остава в разказите на Елин Пелин и Йовков. Наистина, всеки фермер си има любимка и много фермери след приключването на производството на любимките ги оставят на санаториум във фермата докато дойде естественият им край.

Вероятно читателите ще попитат, кой е прав, какво да правим. Ние само можем да кажем, че съвсем скоро ще има генерално пренареждане в млечното говедовъдство – става дума за технолигии, начин на използване, хранене и още куп неща.

То трябва човек да е сляп за да не разбере, че става нещо.

Мислим, че това което казва д-р Стефанов за днешният ден в България, е така. Но какво правим утрешният ден, който вече е дошъл за говедовъдството на много европейски държави.

Изискванията относно въглеродните емисии са вече на път към нас. Добре, че нямаме повече животни. Ако това е добре. В няколко държави се сложи таван за отглежданите животни във фермата. Това означава отглеждането на по малък брой разплодни животни за сметка на кравите. Липсата на такива ще увеличи и цената им. Това налага и по-дълъг период на използване на кравите.
По този показател – дълголетие и здраве вече се води селекция.
В подкрепа на това, през последните години в водещите говедовъдни страни непрекъснато се увеличава възрастта на използване на кравите.

Какво ще се случи у нас, трябва да кажат анализаторите. Истината е една – много ферми ще фалират тази зима. А какво трябва да правят тези, които ще оцелеят, още не се знае.

Все пак да се върнем във фермата на братята и ги поздравим втори път за хубавите животни и грижите, които полагат за тях.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here