Какво казват кравите

Повечето хора биха казали, че всички крави мучат еднакво. Според д-р Герхард Янс обаче звуците, които издават животните, са различни в зависимост от моментното им състояние. С помощта на компютър Янс “превежда” мученето.

Кравите са по принцип спокойни и кротки животни, мучат само тогава, когато има проблем – ако са гладни или жадни, или пък имат желание за секс, а наоколо не се виждат никакви бикове. Иначе обичайно в обора е по-скоро тихо – обяснява специалистът по аграрни науки д-р Янс.

Езикът на млекодайните

Той идентифицира десет различни звука в “репертоара” на кравите, които за нетренираното ухо звучат по един и същи начин. А всъщност животните дават израз на различните си потребности. Освен това съществува и един вид социална комуникация – радостното мучене.

Селските стопани естествено знаят какво означават отделните звуци. Дори и тогава, когато животните – в зависимост от расата – имат различен “акцент”. Заради това при разработката на своята програма за разпознаване на кравешките звуци д-р Янс най-напред е съставил нещо като речник за езика на млекодайните.

Дигитален речник разкрива потребностите на кравите
Дигиталният речник е в състояние да разпознае 700 звуци. Чрез програма за анализ на езика се идентифицира актуалният звук, издирва се значението му в базата данни и се представя резултатът: гладните животни се разкриват със 100-процентова сигурност, разгонените – в 88 процента от случаите, а тези с пълно виме – в 74 процента.

Колко струва кравешкият речник?

“Предназначението на тази система е за масовото отглеждане на животни” – обяснява д-р Герхард Янс. Защото стопанисващият десетина или двадесетина крави си познава много добре животните, често е в обора с тях, няма нужда от такава техника. Ако обаче става дума за голям обор – със 100 до 1.000 животни, системата за звуков анализ може да бъде много полезна. При това без да вкарва съответния животновъд в големи разходи – микрофоните изобщо не струват много, днес всеки така и така разполага с компютър. А софтуеърът се предоставя от д-р Янс безплатно!
източник:DW

1 КОМЕНТАР

  1. вярно е , но все още не знаем какво ни казват или какво си говорят животните

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here