Породата ПУСТЕРТАЛ СПРИНЦЕН (Pustertaler Sprinzen)

Pustertaler Sprinzen е една от породите, която се бори за оцеляване. Въпреки не лошите показатели по отношение на средно дневния прираст, не може да се противопостави на специализираните породи.

Статистика: В световен мащаб има живи 2 500 бр крави от тази порода. Всичките се отглеждат в Европа, като в Австрия техния брой е 1 100 животни. Тези крави обаче представляват едва 0.7% от поголовието на кравето стадо на Австрия.

Тази порода е често срещана в долината Пустър в Южен Тирол и нейните странични долини, а от 80-те години на миналия век в Австрия и Германия. Останалите крави се отглеждат в Италия и също са защитени от програма за съхранение.

Животните от Pustertaler Sprinzen са предимно бели, при което преходите към долните части на тялото са в червен, кафяв или черен цвят и накрая на петното изглеждат, сякаш са напръскани с боя.
От тази специална рисунка произлиза името “Sprinzen”. Средно големите животни имат дълбок, дълъг гръден кош и здрава шия.

Pustertaler Sprinzen е порода за двойна употреба и е добре пригодена за отглеждане на крави с бозаещи телета, благодарение на мускулната си маса, здравите си крака, добрата плодовитост и добрият прираст…
Поради твърдите копита, правилната основа и здравината им, породата е подходяща и за управление на екстремни зони.
Производство на мляко: 3 896 кг – 3,92% м.в – 3,33% протеин (305 дни)

  Средно дневен прираст (гр)
  200 дни 365 дни
Мъжки 1,165.60 1,028.90
Женски 1,010.20 855,5

Контролни ферми (стада): 121
Височина в холката (см, Ø): 135
Тегло (kг, Ø): 650 кг крави  и до 900 кг за биковете

Говеда в контролни стопанства: 927 бр.
Крави на родословни книги: 474 бр.

Тези данни са за асоциацията на тези говеда в Австрия.

История:

Pustertaler говедата произхождат от район, който включва Pustertal  и източните части на долина-та Eisacktal.

След построяването на железопътната линия Пустертал през 1860 г. стотици глави са закупени и натоварени в Брунек за транспорт на север от Алпите, по-специално до района на Виена, където Pustertaler е известен като Винер Кух, или Виенска крава.

Pustertaler е била високо ценена заради млякото си и селяните за него са получавали добри пари.
През 1900 г. е открита родословна книга, а през следващите няколко години са създадени няколко животновъдни асоциации.
След Първата световна война и преотстъпването на Южен Тирол от Италия, по силата на Договора от Сен-Жермен от 1919 г.,  се намалява броят на отглежданите животни и освен това,  родословната книга не се поддържа след 1920 г.
След приключването на инспекцията за лицензиране на бикове, чрез постановление на Аграрния инспекторат през 1927 г., породата се срива. Опит за възраждане на богатството на породата е направен между 1954 и 1967 г .; през този период са регистрирани приблизително 300 крави и 500 телета.


Породата  Pustertaler, попада под министерска закрила през 1985 г. Числеността през 2002 г. е 635 глави.

Генетично проучване, проведено през 2001 г., показа, че местната порода, известна в провинциите Торино и Кунео като Barà (диалект за barrato , „преграден“), е много подобна на Pustertaler.
Двете популации от 2002 г. насам са третирани и регистрирани като единична порода.  Расата в Barà тогава е наброявала няколко хиляди, така че, общия брой на породата значително се увеличи. През 2009 г. е отчетено общо 3321 глави за Италия.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here