Какво е броколини? Каква е разликата между броколи и броколини

Сложно е да се повярва, че брюкселското и савойското зеле, броколито и алабашът са роднини.

Броколини е член на семейство Brassica, заедно с броколи, карфиол и зеле. Той е създаден преди много години в Япония, където, използвайки техники за размножаване на растения, броколи и китайски зеленчуци се комбинират, за да се създаде по-ароматно Brassica.

Подобно на броколи, този зеленчук е с много имена, включително трофеи (в Обединеното кралство), сладки бебешки броколи, аспарагии, бими, броколи и италиански кълнове броколи. Понякога се нарича и бебешко броколи.

Броколини няма силната миризма на зелето, леко е сладникаво, нежно на вкус, напомня броколи и аспержа едновременно.

Броколини. Външен вид и вкус
Броколини има подобен външен вид като броколи, тъй като е съставен от зелен ствол, покрит с флотилии. Но докато стеблото на броколите може да бъде много дебело и здраво, стъблото на броколини е тънко и нежно. И вместо гъсто натъпканите главички, броколини има по-свободни корони, които изглеждат по-листови.

Броколини има лек, малко сладък, отличителен вкус и текстура, по-скоро като аспержи от традиционните броколи. Това е нежен зеленчук който да може да се яде целият.
Той не прилича на обикновените броколи, които обикновено имат подобие на дървесни стъбла.

Броколини готварски техники
Броколини е много гъвкав зеленчук, тъй като е вкусен, когато се готви по различни начини – може да се прави соте, да се приготвя на пара , на скара, да се пържи, да се вари, да се пече и дори да се яде суров. Отнема само 10 минути, за да готви, не се нуждае от много подправки, с изключение на обичайното поръсване със сол и лесно пасва в тестени ястия, гарнитури, ризото, салати и може да се сервира като предястие.
Но без значение как го подготвяш, не се махат стъблата! Те ще станат хубави и нежни, когато се готвят и са не само вкусни, но и много полезни.

Броколини Хранителна стойност
Броколини се счита за суперхрана, тъй като е богата на витамин С, осигурявайки 100% от дневните нужди. Също така съдържа калций, витамини А и Е, калий, фолиева киселина и желязо.
Само с 35 калории на порция и вие ще имате една здравословна зеленчукова храна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here