Червен Ангус, топлина и цвят

Много пъти сме споменавали академик Цено Хинковски – внедрил новата генетика и модерното животновъдство в България. Преди много години, когато започвахме да говорим за гени, в една своя лекция, той образно каза, че запазвайки старите породи животни, когато ни трябва да подсилим някои признак при комерсиалните животни, просто ще извадим търсения ген от старите и прехвърлим при новите.
Академикът не е пророк, но е гледал в бъдещето и днешния ден ставаме свидетели на местене на гените като шахматни фигури.
Govedovad.com

Американската асоциация Red Angus,  през септември представи регистър на животни от Red Angus, които носят генетично редактирана топлоустойчивост и характеристики на цвета на косъма. И двата признака  произтичат от специфични генетични промени, разработени и представени от технологична компания, която е пионер в комерсиализацията на генетично редактирани  животни.

Новосъздадените животни проявяват характеристика на топлоустойчивост, тоест по-добра толерантност към тропическа и субтропична топлина. Гените от черно до червено също са променени при няколко телета.

Тези черти са част от бизнес портфолиото на Acceligen, което има за цел да даде възможност на световната животновъдна индустрия да управлява по-добре благосъстоянието и здравето на добитъка от генетична гледна точка.

RAAA признава ефективността на тази авангардна технология,  да предостави на животновъдите нови възможности, заедно с подобрен и разширен генофонд. Том Бринк, главен изпълнителен директор на RAAA, казва:

„Докато обмисляме бъдещето, виждаме възможност да ускорим генетичния прогрес на Червения Ангус чрез селективно включване на генетично редактирани животни в нашата популация. Технологията се е доказала като безопасна и ефективна. А за белези като гладка козина и цвят има шанс да се ускори въвеждането на полезни гени и генетични комбинации, което би изисквало много поколения в традиционното развъждане в миналото.”

 (Източник:redangus

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here