Крави – спане, хранене, комфорт

Специалистите от Фидокл дават някои съвети за подобряване живота на кравите. За да стане това трябва да имаме наблюдения върху ежедневието на кравите. Ето защо, през деня погледа ни трябва да обхване поне 60% от кравите. Да се види какво правят, от какво имат нужда и кое ги притеснява.

В съвременното говедовъдство, животните прекарват живота си почти изцяло под покрива на фермата. Именно ,чрез комфорта които създадем на животните ще има по висока продукция и по малко здравословни проблеми.

Първото нещо, което трябва да се направи, това е Дневен режим на кравите:

– 1.30  час почивка,
– 30 минути хранене.

Ако това е естествено поведение на пасището, кравата трябва да може да възпроизведе същите тези цикли в обора (приблизително 10 до 12 цикъла за 24 часа + приблизително 3 часа  доене).

Ето защо комфортът при спане и достъпът до фуража са решаващи.

При отглеждането на крави за мляко има една интересна формула – правилото 5 x 60: Много е важно. Запомнете го.

– 60 минути след хранене 60% от кравите трябва да са легнали (20% трябва да са при фуража, а останалите в движение или стоящи  в обора,

– 60% от кравите трябва да преживяват,

Дажба, достъпна по всяко време

Благодарение на камерите можеше да се анализира поведението на животните. Констатацията е ясна: в повече от половината ферми, заложения фураж вечерта е свършил до 2 часа сутринта. Следва изправяне кравите на крака търсейки храна. Вследствие на това, кравите ще  прекарат по-голямата част от нощта на празен стомах, а след това ще погълнат голяма дажба на следващата сутрин, което генерира големи вариации в рН в стомаха.

Идеалното  е да залагате  дажбата вечер (така че да е лесно достъпна през цялата нощ). Необходимо е също така да се направи несортируема смес (без частици > 40 mm).

Удобни легла

Комфорт на леглата.
За тях освен достатъчен брой места са от съществено значение 4 мерки.
– Височина на щангата при холката: между 120 и 125 см.
– Дължина на леглото: между 190 и 200 см.
– Диагонал по-голям от 230 см.
– Свободно пространство пред леглото от 150 см. Отпред  не трябва да пречи. Много крави протягат единия си крак  напред.

Много е важно да се знае –

1 час по-малко време за сън е 1 литър по-малко мляко.

След това идва комфортът при спане.
Идеалът по отношение на кабините е:
– празна клетка,
– матрак + 3 кг слама,
– постелка + 6 кг слама,
– бетон + 8 кг слама.

Комфортът е много важен: куцота има голямо влияние върху производителността. А на крайниците има опасност да се появи  простата депилация, защото тя е първи знак преди появата на  големите скакателни стави и копита .

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here