Малко известната у нас месодайна порода – Кианина

Смята се, че породата води началото си от дълбока древност. Името си породата е получила от основния район на разпространение в Италия – областта Вал ди Киана.
Те са най-древната домашно отглеждана порода, позната още от времето на Римската империя – т.е., тя е на над 2 000 години!
Същевременно са и най-едрата говежда порода, която десетилетия наред е естествено селектирана, подобрявайки все повече своята завидна генетика. Кианина са истински гиганти –  имат солидна осанка, фини крайници, порцеланово бяла козина и добре оформена мускулатура.

Първата племенна книга на породата е издадена през 1932 година. Цветът на космената покривка е сиво-бял (порцеланово бял). Носното огледало и мукозите са черни. Черни са и кичурът на опашката, а при някои животни, особено при бицитеи космите около очите. Телетата се раждат кафеникави на цвят и стават бели след 60 дневна възраст. Животните имат не много дебели кости и тънка, нежна кожа. Тялото е удължено, умерено замускулено, с релефно очертани мускули, без отлагане на много тлъстини.

Кианина е най-едрата порода в света, както от тези за мляко, така и за месо. Средната височина при холката на кравите е 150-170 см, а на биците 160-180 см. Живата маса на кравите е средно 800-1000 kg, а на биците –1200-1500 kg. Телетата от породата се раждат с жива маса 40-45 kg, но кравите от породата е с леки отелвания. Те имат висока растежна способност. По интензивност на растеж породата е на едно от първите места сред породите за месо. При угояване животните натрупват предимно мускулатура с минимални количества

Заради тези физически характеристики, в миналото първоначално са били използвани като впрегатнa работна сила, но постепенно на преден план излизат изключителните качества на тяхното месо, заради които днес е толкова ценено и толкова търсено в гурме магазините. Характерно за него е по-ниското съдържание на мазнини, като същевременно не губи от наситения си вкус и аромат. Има изключително крехка и сочна текстура, а заедно с това е много здравословно за консумация, тъй като съдържанието на холестерол е само 52 мг/100 г – сравнимо единствено с пилешкото и рибата.

Отглеждането на Кианина е специфично и не включва индустриални методи. Животните нарастват бавно и постепенно, докато достигнат подходящата възраст, като се хранят пълноценно с естествени храни и фуражи от тосканските полета. Оригиналната чистокръвна италианска Кианина е сертифицирана за своя произход, тъй като има Защитено географско указание, а родословието на животните в Италия се вписва в национална генеалогична книга.

източник:ilfoglio.it

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here