Първото сирене е направено преди 7000 години

За колко стари сирена  става дума.
Според турските учени, доенето на животните е започнало преди 9000 години. Сиренето обаче се е появило преди 7000 години.

Гробницата на Птмес, кмет на Мемфис в Египет, е на повече от три хиляди години. Първоначално е разкопана през 1885 г. Изненадващо тя се изгубва под плаващи пясъци и отново е открита през 2010 г., а няколко години по-късно археолозите откриват счупени съдове на това място. Единият съд съдържа втвърдена белезникава маса. След разтварянето на пробата, изследователите пречистват протеиновите й компоненти и ги анализират.

Откритите пептиди показват, че пробата е млечен продукт, произведен от краве мляко с добавяне на овче или козе мляко. Липсата на други специфични маркери, потвърждават извода, че млечният продукт е твърдо сирене. Други пептиди предполагат, че пробата е била замърсена с бактерията Brucella melitensis , която причинява бруцелоза.

Производството на сирене е много по-старо, отколкото откриват археолозите, но е трудно да се намери консервирано сирене. Археолозите са открили по-стари извара около вратовете на мумиите от бронзовата епоха в Китай. Мумиите, всяка на около 3800 години, са погребани с парчета сирене, вероятно за да осигурят на починалия храна в отвъдния живот. Това сирене е било също лесно за производство, питателно и лесно смилаемо, според проучванията.
Изследователите са открили следи, показващи развитието на производството на сирене през шестото хилядолетие пр.н.е., но проби от древните сирена няма.. Повечето от доказателствата се основават на останките от мазнини, открити в керамичните частици, много от тези следи се разлагат във времето и е направен само ограничен анализ.

На други места на нашата планета, намерените керамични съдове свидетелстват за факта, че сирене е имало преди 7400 години. Според екип, ръководен от професора по биогеохимия Ричард Евършед от университета в Бристол, химическите следи от млечна мазнина в перфорирани саксии, използвани като филтри, дават надеждни доказателства за ранното производство на сирене.
С най-новите открития обаче учените ще трябва да научат много повече, предвид запазената природа на сиренето, което вече разкри редица от неговите тайни. От него те не само ще получат представа за това как е направено сиренето, но и ще дадат представа за вкусовете на обществото още през 13 век пр.н.е.
Източник: The DairyNews

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here