БНР/ Христо Бозуков: След изборите дърва за огрев ще има в изобилие

Около 30% от заявените животни са виртуални, каза министърът на земеделието

По време на мандата на служебните правителства Министерството на земеделието е било отворено за диалог със стопаните, каза в интервю за БНР министърът на земеделието Христо Бозуков. По думите му е направено много за малките и средните стопанства.

В ДФ „Земеделие“ вече се работи по нов начин за разглеждане на проектите, уточни Бозуков във връзка със забавянето, което за някои проекти е било почти тригодишно.

80 на сто от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев, съобщи Христо Бозуков. По думите му в района на Гоце Делчев вече има излишък на дърва в складовете.

С прогнозата, че след изборите дърва ще има в изобилие Бозуков даде пример от Кърджалийско, където кметовете имали по три списъка – „един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат  върху населението“.

По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“.

В предаването „Преди всички“ проф. Бозуков каза, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ). Той съобщи, че проверката на инспектората сочи, че БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

„В разписания текст на заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения“, каза министърът.

Той обърна внимание и върху „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.

По темата с виртуалните животни министър Бозуков отбеляза, че излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Агенцията по храните за извършване на проверки.

„И констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните.“

Бозуков е на мнение, че драма с напояването няма и предстои то да се подобрява.

„Трябваше да помислим за възстановяване и устойчивост на българското земеделие, а не на „Напоителни системи“, коментира той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл – Тук

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here