Накратко за селекцията

Анатолий Хатко е заемал длъжностите директор на държавното сдружение за развъждане на животните и министър на земеделието. Целият му живот е свързан с работа с животните. Ето защо г-н Хатко с няколко думи дава ценни съвети по селекцията в животновъдството.

 • Относно рекордите при доене
   – В 50 беларуски ферми млечността на крава достига 10 000 литра годишно.
 • За кръвта на биците за разплод
   – Европейска, американска и канадска кръв тече в основните биците в белоруските развъдни предприятия .
 • За генетиката и управлението
   – Там, където не са решени въпросите с храненето и отглеждането на животните, няма персонал, който да извършва селекционна работа, икономически не е изгодно да се използват вносни продукти. Генетиката се нуждае от управление – хранене, поддръжка, комфорт.
 • За потенциала на млечното стадо
   – Бих казал така: караме кола, която може да се движи по-бързо, но трябва да бъде правилно поддържана, заредена с качествено гориво“.
 • Защо няма висока млечност
   – Трябва да разберем защо има висококачествен генетичен материал, но няма млечност. Така че проблемите не са в генетиката, а в грижите, храненето, поддръжката.
 • За американския опит
   – Ние признаваме, че американската генетика е добра. Но нивото на американското управление, където всичко работи по протоколи, е несравнимо. В САЩ животните имат всичко необходимо, защото в противен случай ще има загуба. И там никой няма да работи на загуба. Ето защо американците произвеждат 30 тона мляко за три лактации.
 • За свинефермите и европейските породи
   – Докато комплексите, построени преди 30 и повече години, са в експлоатация, и условията, необходими за Йоркшир и Ландрас (европейски породи) не са създадени навсякъде, целесъобразно е да се отглеждат месни породи… Аз лично, например, предпочитам нашите големи бели породи по отношение на качеството на месото. Ако искам свинска мас, няма да я намеря в другите.
 • За ползите от свинската мас
   – Ние се фокусирахме върху месните качества на свинското месо. Сега медицината казва, че свинската мас е добра.
 • За вносното свинско месо
   – Преработвателите казват, че  вносното свинско месо не може да узрее.
 • За агнешко с вкус на телешко
   – У нас новата генетика е Ил дьо Франс, където агне с тегло 150 кг изненадва всички. еАко опитате това месо – не е толкова специфично, колкото очаквахме от традиционните породи, а  като вкус е на младо говеждо.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here