Увеличението на цените на тока и фуражите съсипва и т.н. “големи” ферми. Как става това … ето как

С право получаваме реплики от наши читатели, защо пишем хубави работи за чуждите фермери, а за нашите не.
Явно, тези наши читатели пропускат материалите за фермерите от Асоциацията на Монбелиарда и Симентала.

Проблемните въпроси също трябва да се коментират. Дори повече от всичко. Ако те се решат, дори няма и нужда да се пише щом фермерите са доволни.
В тази връзка публикуваме още един негативен материал за наш фермер и за жалост всяка дума е истина.

След 20 години в говедовъдството, започнал с пет крави, за да достигне сега до 500 бр. Може да се каже изградил напълно кравешкото „царство” – просторен обор с всички екстри, доилна зала, пълни танкове в млекосъберателния пункт, площадка с клетки за отглеждане на телетата, комфортен живот на кравите с голямо пасище до самата ферма. Десетина работника, които всяка събота получават достойна заплата.

Обаче какво ни разказа фермерът.

Диалогът „Мляко“ – Мат на „царя”

 – „Остана ми да поработя сега върху генетиката и да използвам възможностите ѝ да увелича млякото. И изведнъж, всичко се срути. „Царството” си заминава и „царя” остава гол”.

Така започна телефонното си обаждане до редакцията на сайта, фермер от Югоизточна България, и може да се каже, че е от тъй наречените “големи” фермери, които вземали парите на малките, според някой.

– “Аз съм почти непрекъснато  във фермата. Тук ми е къщата, тук ми е офиса и 24 часа съм на разположение на гледачите, счетоводителят, проверяващите органи. Смея да твърдя, че съм много добре подготвен по отношение документацията в говедовъдството – пасища, регламенти, наредби и всичко останало. Нямам къща за гости, нямам вила в Гърция и на нашето море, нямам Майбах, нямам и любовница – то от работа за тези неща не  остава време. Само работа, работа и пак работа.
Гледачът на животни за мен е номер едно. Моят екип е сформиран преди 12 години – нямам нито един напуснал, нито един уволнен. Закон е за мен всяка събота да правя пет минутен разбор, да почерпя хората и да давам заплатите. Нямам пропусната събота. Тази която идва обаче ще е първата.
Защо.
Защото кризата в млечното говедовъдство е на върха на графиката. Поне в моята ферма е така. Първият удар беше с цената на фуражите. Ще говоря с цифри, че така ще ме разберете по-добре.

Минала година, цена на пшеницата и царевицата на свободния пазар бе – 40-45 стотинки. Сега 60-65 стотинки. Пшеницата и царевицата – 55-60 стотинки.
Горивата преди една година 1.70-1.80 лева, сега над 2.40 лева.
За моята ферма сам приготвям грубите фуражи – силаж, сено, сенаж и слама. Голяма част продавах, щото винаги приготвям поне 25% в повече от това, което ми е необходимо. Сега няма да продам нищо. За всички е ясно, че услугите и консумативите също се увеличиха.

Фонд работна заплата скочи също. Все пак цената на млякото от септември започна да се увеличава със стотинка и понеже млякото взе да свършва, мандрата ни се престраши и достигна психологическата бариера от 80 стотинки за кг сурово мляко.
На пръв поглед не е лошо. Въпросът е, че няма мляко.

Защо.
Направих това което прави почти всеки животновъд. Винаги в началото си мислиш  как да запазиш фермата, как да се задържиш на повърхността. Лошото е сега, че не се знае колко време трябва да „ издържиш”.
Най-напред махнах всички стари, нископродуктивни и сакати крави. Цена на която ги продадох ме е срам да ви кажа, че ще ми се смеете.
При мен не може да се коли, обезкостява и продава по десетина-дванадесет лева, както чувам. Всичко си е със съответните документи. Първо защото имам съдружник, който трябва да знае всичко за икономиката на фермата и второто – една продадена крава за месо само ще ми затрудни още живота.

След старите крави, си отидоха юниците в лошо състояние (телесно) и тези, които не са от добро потекло – също. Това помогна да закрепя положението за няколко месеца. Трябваше да направя и следващата стъпка.
Да намаля разходите.
От тях може да се намали само дажбата. Имах идеална, изпитана в практиката дажба изготвена от специалистите на Топ Микс. Намалих скъпите фуражи в дажбата. Отговорът е ясен. Млякото падна. Какви ще са последствията за кравите ще видим занапред. Понеже имам достатъчно пасища и мога да ги изкарвам навън.
Ама как да се върна към номадското говедовъдство.

Вчера дойде и поредния удар.
Получих фактурата за електроенергията и паднах окончателно от „трона”, нали съм „цар”, нали съм от големите. На последния ред на фактурата бе фиксирана скромната сума от 5000 лева за месец октомври. Градацията е страшна.

Уж смятам във въздуха, така ме е научил животът, но сега отидох в първи клас. Няма логика, няма оправдания, има големи цифри. Миналата година за август съм платил 1680 лева. При еднакво изразходвани киловати за сегашния август платих 3100 лева. Миналата година за август цената за един киловат с включени всички екстри плюс ДДС плащах по 20 ст за киловат. За тазгодишния август цената за киловат е вече 34 ст. Градацията върви нагоре – септември 39 стотинки и капака е октомври – 57 стотинки за киловат.

Имаме уверение от сега управляващите, че  630 000 ЗП, които произвеждат и е нормално да бъдат подпомогнати с по 110 лева за MW за октомври и ноември.
Не се разбира обаче, кои фирми ще бъдат подпомогнати. Посочената сума с ДДС ли е или без. Картинката в двата случая е различна.

Освен това октомври вече мина. Фактурите са факт и не се ли платят, след десет дни идват момчетата с клещите и спират тока. На ръка ли ще доим и изхвърляме торта още нямам представа.
Имам чувството от моя опит, че тази помощ много елегантно ще ни бъде взета от търговците на енергия.
Всъщност цифрите, които ви казах потвърждават това. Върхова цена за октомври, когато ще бъде получена първата помощ.

Аз съм реалист човек и ми е пределно ясно, че в моментната освен политическата обстановка и всичко е много сложно, но пък всяко забавяне е фатално за нас. Например ако за короновируса помощта бяхме получили през септември, щях да купя 48 т зърно. В днешния дена вече само 41 т., а докато ги получа, може да станат и 35 тона. Има разлика нали. Това е фуража за една седмица на животните.
Само ще спомена, че към всичко това трябва да се добавят вноските за кредитите. Добра ферма става с много пари.
Като заключение, мерките, които предприемаме обричат фермата. Последните анализи показват, че в най-добрия случай чак през юли може да стане това.
А дотогава – откъде ще дойдат млякото и месото.
Не мога да ви кажа. Знам само, че матира ли се „царя” – се матират още поне десет семейства на „пажовете”.”

В редакцията се пази името на фермера. По негово изрично желание, не го споменаваме.

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here