Открити са ферми със стотици липсващи говеда в Хасковско

В 5 животновъдни обекта на територията на Хасковска област е констатирана липсата на стотици говеда и те ще бъдат дадени на прокуратурата, съобщават от областната администрация.

Агенцията по храните е извършила проверките миналия месец след сигнал от областния управител Минко Ангелов, а сега излиза докладът от тях.

4 от фермите са в община Любимец, а една е в община Свиленград.
Сигналът е, че животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на БАБХ. Така собствениците на фермите печелят с предимство правото да ползват общински пасища, мери и ливади и са неправомерно финансово подпомагани чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие“.

В доклада на БАБХ след проверките се посочва, че в 4 от обектите отговорните лица са свързани и са съпрузи. В три от тях е установена физическа липса на стотици животни, нямало и следи да са били там. Открити били и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати.

В два от обектите в село Йерусалимово липсвали общо 216 говеда, а в третия – в село Лисово – 98. Там освен това покривът на сградата и част от оградата и стените били разрушени, нямало поилки и хранилки. Пълномощникът на отговорното лице на обекта е попълнил декларация, в която е посочил, че към 7 октомври там не се отглеждат никакви животни, но при направена справка в системата информацията била различна.

На отговорните лица на животновъдните обекти са съставени предписания. Два от петте проверявани обекта са неактивни. На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, уточняват от Областната администрация в Хасково.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор, заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР – Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

източник:Haskovoinfo

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here