Говедовъдството – в 5 минути

Както знаем, учебника по говедовъдство е най-масивен и с най-много страници в сравнение с останалите въдства.  Всичко си е в реда на нещата. Наистина говедовъдството си е най-сериозното въдство, дори и само за това, че именно говедата осигуряват основната част от храната на света. Все пак нашите фермери-говедовъди са изключително заети хора, нямат време да четата дебели учебници, затова в рамките на няколко реда ще  направим разходка по управлението на говедовъдството.

Основата на всяко успешно развъждане е отглеждането на телетата.
Самата развъдна техника е проблематична при много породи у нас и настъпват ненужни смъртни случаи (някои път и до 20%, включително мъртвородените телета) поради неспазване на основните правила. Фактори, които влияят върху развитието на телетата в тялото на майката са :

 • Хранене на майката – достатъчно хранителни вещества в дажбата, тъй като в последната 1/3 от бременността наддаването на телето е най-голямо, следователно висококачествена дажба, осигуряваща на кравата  всичко необходимо. Прехранването на майката – особено енергията може да причини метаболитни проблеми  по време на майчинството и да възникнат усложнения по време на отелване или смърт както на майката, така и на телето.
 • Дефицит навитамини – корелация между витамини (напр. Вит А и бета каротин, вит. Е и Se). Някои витамини и дефицитът им по време на бременност могат да причинят сериозни дефекти на плода, което в най-лошия случай може дори да доведе до смърт.
 • Минералите и тяхното правилно съотношение – Ca, P, Mg, Fe, Se, Cu и др. Много важно е правилното съотношение в дажбата и осигуряване на взаимен баланс. Големите проблеми са при високо производителните млечни крави-съотношението Ca: P.
 • Здравословна и качествени фуражи – някои токсини (вещества, отделящи се например от гъбички, които поради своята химическа природа имат много отрицателно въздействие върху организма), могат да причинят значителни нарушения на здравето, засяга се черният дроб, репродуктивните разстройства се проявяват при породите за мляко, по-лошо качеството на млякото и в крайни случаи до смъртта на плода или образуването на различни деформации върху него.
 • Оптимален микроклимат – (температура, влажност, топлинен стрес и др.) – всеки дискомфорт на кравите по време на бременност води до стресова реакция, която тялото се опитва да отмени (премахне), създавайки противодействия. Особено термично натоварване, когато температурата на околната среда се повиши над 23 ° C е стресиращо за кравата, какъвто е и случаят със студения стрес, когато температурата на средата за отглеждане намалява до -5 до -7 ° C.
 • Намаляване на стреса при крава – стрес и неадекватни условия, могат да причинят спонтанен аборт или смърт на плода (бързи движения по гладки и влажни коридори за движение, груб транспорт и др.).
 • Избягвайте удари и резки движения на кравата – резките движения, неравности и др. също могат да имат отрицателен ефект от кървене до аборт или преждевременно раждане.
 • Своевременно прехвърляне и време на престой– осигуряване на навременни навици към специфична хранителна дажба, производство на антитела срещу патогени от определена размножителна среда и максималното им последващо количество в получената коластра.
 • Наследяване и генетика – Неадекватната телесна рамка от бащата (бащата е висок и здрав, майката малка и нежна конституция) може да доведе до: голямо теле, което не преминава през родовия канал (тесни са, защото майката е малка и тазът й е малък). В случай, че се срещнат двама родители с различни дефекти, може да доведе до развитието на теле с деформация не е съвместима с живота. Такова генетично наследствено заболяване може да има в популацията на породата Холщайн, например CVM (гръбначна малформация) – проявява се чрез деформации на крайниците и прешлените много скоро след раждането. Много разпространено в развъдната практика (особено при петнисти говеда) е скъсяването на сухожилията в предните крайници, поради недостатъчно пространство в матката, където телето се развива интензивно. Тази деформация се елиминира напълно в рамките на няколко дни до седмици (поетапното коригиране на този дефект).
 • Възрастта на млечните крави – възрастта на майката трябва да се следи много внимателно и ако заплождането е твърде ранно (например под 12 месеца) или при голяма възраст (няколко години), тя ще има много голямо физиологично натоварване, което може да има за здравето на майката , а също така телето много негативен ефект. В този контекст обаче трябва да се отбележи, че дълголетието, т.е. броят на лактациите, по време на които животното е в развъждане, е много важен критерий. Целта е да се постигне максимално дълголетие на животните в стадото!
 • Технология на отглеждане на крави– предпочитано е  свободното отглеждане и отелване в индивидуални боксове, които имат мин. размери мин. 3 x 4 m, по-добре 4 x 4 m. Използването на системата за видеонаблюдение, особено при нощно обслужване, също има много положителни резултати и позволява гъвкаво реагиране на всички проблеми по време на отелване или за предоставяне на професионална помощ (зоотехник, ветеринарен лекар).

 Кравата ражда

 • Подготвителен етап – кравата е неспокойна, не приема фураж, значителен коремен колапс и разхлабване на тазовите лигаменти, промени в млечната жлеза – увеличаване на обема, капене на коластра, срамни устни, ясен маточен цервикален секрет и др.
 • Етап на отваряне – очевидни са първите контракции на матката и коремната преса, амниотичните мембрани навлизат в шийката на матката, кравата е неспокойна, пристъпва, изправя се, често уринира и дефектира.
 • Етап на раждане – виждат се околоплодните мембрани, които се спукват и околоплодната течност изтича. На този етап кравата стои или лежи и обикновено стене, особено в момент, когато телето преминава през влагалището и вулвата.
 • След родилен стадий – след раждането на телето има типично за този етап явление, а именно изхвърлянето на плацентата. Отстраняването на плацентата от кравата трябва винаги да бъде спонтанно, никога не дърпайте. След раждането и изхвърлянето на плацентата, матката вече е физиологично включена.

Манипулации при новороденото

 • Елиминиране на слуз от ноздрите и устата.
 • Избърсване на теле до сухо (масаж).
 • Да се възбуди дишането – дразнене на ноздрите или приложение на респиратор.
 • Обработка на пъпа с подходящ дезинфектант.
 • Навременно даване на коластра в достатъчно количество и добро качество.
 • Маркиране на ушите.
 • Преместване в самостоятелен бокс или иглу.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here