Кравето мляко ни е необходимо

Чаша краве мляко е източник на много хранителни вещества, които трудно могат да бъдат намерени във всяка друга напитка. Той комбинира мазнини, въглехидрати, протеини, витамини от В-комплекс и витамин D. Освен това съдържа различни минерали като калций, фосфор, калий, магнезий, органични елементи и антиоксиданти. Тези съставки могат да действат по различни начини и да имат положителен ефект върху човешкото здраве. Неслучайно много експерти го смятат за пълноценна храна.

В наши дни кравето мляко се предлага на пазара под различни форми, за да отговори на нуждите на съвременния човек. То може да бъде прясно или дълготрайно, с високо  или с ниско съдържание на мазнини, но също така и без лактоза. Млякото без лактоза е предназначено за хора с непоносимост към лактоза (въглехидратите в млякото).

Чрез ежедневната консумация на краве мляко и млечни продукти (2-3 пъти на ден) получаваме значителен процент от основните хранителни вещества. Тези хранителни вещества се считат за изключително важни за здравето и благополучието на човешкото тяло.

Следват положителните ефекти от редовната консумация на мляко върху човешкото тяло.

Положителни ефекти от редовната консумация на мляко

Кости и зъби
Може би най-известната полза от млякото е, че поддържа здравето на костите. Високото съдържание на калций, фосфор и магнезий, които са от съществено значение за костната плътност в комбинация с протеините, намиращи се в кравето мляко, прави млякото изключително важна храна, не само за костите, но и за нашите зъби. Да не забравяме, че почти 99% от калция в организма се намира в костите и зъбите. Изследванията свързват адекватната консумация на мляко с намален риск от остеопения, остеопороза и остеоартрит.  Млякото дори ни предпазва от кариес. Казеиновите фрагменти също подобряват зъбният емайл.

Захарен диабет
Инсулинът * е чувствителен както към синтеза, така и към концентрацията на плазмени аминокиселини. Следователно, както приемът на суроватъчен протеин, така и приемът на казеин ** стимулират повишаването на инсулина.

Също така, проучванията показват, че млечните протеини след хранене могат да увеличат усвояването на глюкозата от тъканите. Те също така изглежда, че потискат колебанията на кръвната захар след хранене, което е много важно за хората с диабет тип II.

Хипертония и сърдечно-съдови заболявания
Доказателства от различни научни изследвания показват, че консумацията на млечни продукти има благоприятно влияние върху кръвното налягане. Поради тази причина има благоприятен ефект при сърдечно-съдови заболявания. Възможните механизми, чрез които млечните продукти могат да помогнат за управление на кръвното налягане, трябва да бъдат допълнително проучени. Има обаче доказателства, че калцият. Витамин D, магнезий, калий, фосфор, млечни протеини и биоактивни пептиди *** участват в механизмите за контрол на кръвното налягане.

Управление на теглото
Изследванията показват, че консумацията на мляко може да помогне за управление на теглото. Това може да се дължи на усещането за ситост, което може да бъде причинено от високата концентрация на протеини, намиращи се в млякото. Млякото също е нискокалорична храна. Така че, от една страна, това ни удовлетворява, а от друга, не ни натоварва с много калории.

Усещането за ситост, което се появява след консумация на мляко, води до намалена консумация на калории. Това е изключително важно за човек, който иска да отслабне или да поддържа теглото си. В допълнение, епидемиологичните данни предполагат, че хората с висок прием на калций имат по-ниско разпространение на синдром на наднормено тегло, затлъстяване и инсулинова резистентност.

Следователно млякото като богата на калций храна може да помогне за управление на теглото. Голямото предизвикателство за млечната промишленост е да убеди онези, които традиционно избягват млякото и млечните продукти, поради съществуващото схващане, че се напълняват, напротив. По същество, както млякото, така и другите млечни продукти могат да ви помогнат по-добре да управлявате телесното си тегло.

Имунна система
Факторите на околната среда, стресът, но и недостатъчният прием на хранителни вещества чрез диетата могат да подкопаят имунната ни система. Твърди се, че много храни могат да повишат имунната ни система чрез биоактивните съставки, които съдържат. Кравето мляко изглежда е такава храна поради съдържанието му на имуноглобулини, лактоферин и лизоцим, за които се знае, че оказват влияние върху имунната ни система.

Настроение, памет, сън
В сравнение с други хранителни протеини, кравето мляко съдържа най-голямото количество триптофан (незаменима аминокиселина), който участва в работата на мозъка. Увеличавайки приема на триптофан, можете да повлияете положително на настроението и съня ни.

Възстановяване на мускулите след упражнения
Това изглежда се дължи на суроватъчните протеини, които освен че са много смилаеми, съдържат и най-високата концентрация на важни компоненти (аминокиселини с разклонена верига), които са необходими за възстановяване на мускулите след тренировка.

Микробни инфекции
Според проучвания, различни протеини, открити в млякото, имат антимикробна активност и могат да се борят с токсините и вирусите.

Рак
Проучванията върху животни показват, че суроватъчните протеини осигуряват защита срещу рак на червата и гърдата.

* Хормон, който регулира кръвната захар
** Основният протеин в млякото
*** Хранителните вещества, съдържащи се в млякото

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here