Нашествието на Симентала

Нидерландския кооператив CRV се занимава най-вече с въпросите на селекцията и развъждането. Той е водещ в Европа и с нови методи на развъждане, които много пъти се отличават от класиката.

Как се развива в момента Сименталската порода ни запознават от кооператива.

Сименталът  е най-голямата отглеждана порода с двойно предназначение в света. Това е втората млечна порода след Холщайн, наброяваща над 40 милиона крави

Млечните ферми в западната част на Германия са много подобни на холандските млечни ферми. Една средна компания има около 80 до 100 холщайна.
В Източна Германия бизнес операциите изглеждат съвсем различно. Фермите там доят средно от 300 до 400 крави.  Фермите с повече от хиляда крави не са изключение също.
Ситуацията все още е различна в Бавария и част от Баден-Вюртемберг, в южната част на Германия. При среден размер на фермата от около 40 до 50 крави, фермите са много по-малки. И за разлика от останалата част от Германия, Симентала доминира там с дял от почти 80%.

 Сърцето на развъждането на Симентала се намира в южната част на Германия, Австрия и Чехия. В тези страни CRV е активен със собствена програма за развъждане.  Програмата за развъждане също обхваща част  от популации на Симентала,  във Франция, Италия и Хърватия.

„Резултатът е широка гама от бикове с най-висок геном, тествани млади бикове и доказани бикове за разплод, доказани с дъщери“, казва Тобиас Лернер, глобален мениджър..

В развъдната програма преобладава производството на мляко и месо, дълголетие, издръжливост и късна зрялост, плодовитост и здраве на вимето.
Традиционният начин за избор на бикове е закупуването на такива, които животновъдите предлагат на елитни търгове. Междувременно обаче CRV подбира и млади животни с високи стойности за разплод на генома от доказани семейства крави. С животновъдите на тези животни се сключват споразумения за чифтосване с най-високите бикове.
Телетата с най-високи показатели за разплод, които са родени от тези чифтосвания, се преместват в СИО (станциите за изкуствено осеменяване) на CRV.
Например, около 45 млади бика Симентал стават достъпни всяка година, включително тези, закупени на търгове.

източник: CRV

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here