Цена на млякото

Моля – само не казвайте, че нищо не пишем за у нас си, а пак пишем за други страни. Германия е един от най-големите млекопроизводители в света и Европа.
А първите, знаете винаги водят хорото. Така  че най-важният знак за хода на цените, в случая на тези за млякото, идва от там.

Също така, трябва да се обърне внимание и на показателите на продаваното мляко. Цените, които ще видите по-долу се отнасят за мляко с масленост от 4% и протеин 3.4% и са без ДДС.
Нашите цени (за България) се отнасят за мляко с масленост от 3.67% и 3.2% протеин, според статистиката.

Стойността на млякото, определена от пазарните цени на маслото и обезмасленото мляко на прах, нарасна значително през октомври 2021 г. В сравнение с предходния месец цената  е нараснала с 4,4 цента до 43,3 цента/кг и надхвърли границата от 40 цента за първи път от септември 2017 г.
В същото време цифрата от предходната година е надвишена с 11,8 цента. Германските пазарни наблюдатели обясняват значителното увеличение на стойността на суровините поради оскъдното предлагане на млякото.

 Каква ще бъде цената през декември – никой не знае. Защото към изтъкнатата причина от германските експерти – недостатъчното предлагане, ще бъде допълнена с високите цени на фуражите и горивата. Очертава се тенденция, ходът нагоре на цената на млякото да продължи.
Според нас, при кота от 90 ст за килограм сурово мляко ще има успокоение на пазара – макар и временно
.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here