Как го правят другите / Как се правят проверки на фермата

Нашите фермери, когато чуят думата проверка, им настръхват косите. Винаги проверяващите са прави и винаги намират някакви грешки и недостатъци. Не си мислете само, че в другите държави не се извършват проверки.
Интересното е кой извършва проверката там.

Например в Дания, мандрата, която изкупува млякото, има правото на три години веднъж да прави проверка във фермата. Обикновено проверяващите са хора с опит. Много от тях имат или са работили във фермата на баща си и знаят всеки невралгичен пункт във фермата. Забележките или червените точки, както казват датските фермери могат да са до пет.

Ето разказа на един датски фермер за проверките, които му прави мандрата в която предава млякото си.

 – “Както казахме, компанията Арла проверява на всеки три години фермите от които изкупува млякото дали отговарят на тяхната програма за качество. Те проверяват как изглежда  добитъка, как изглежда резервоара, какви ресурси има фермата, ключалки и охрана, наредби и ръководства за служителите, инструкции за шофьора на камиони и т.н. и така нататък. За щастие, проверките се обявяват предварително и се изпращат списък с точките, които ще да се проверяват.

Електрозахранване. Много важно е да се има договор с фирма, която може да осигури на електроенергия в рамките на шест часа в случай на прекъсване на електрозахранването. Нямаме агрегат. Такова устройство стой в продължение на години неизползвано в ъгъла и точно, когато е необходимо може да откаже да работи и поради това не е закупено. Но нямаме и договор..

Може да имаме до пет неизпълнени пет точки в списъка, преди да ни направят повторно посещение на наши разходи. Така че решихме, че да се сложи червена точка на електрозахранването. Имаме време да го придвижим напред, докато дойде време за втората проверка.

Вход с две врати: помещението за съхранение на млякото, мястото за смяна на облеклото и броя на вратите, също не отговаряха на изискванията. Ние бяхме почистили стаята за преобличане, но комбинезоните висяха на стената, а ботушите бяха под тях, а това е забранено. Също така се влизаше в тези помещения от една врата. Проверяващият обаче ни помогна как да решим проблема. Виж, те винаги са добри инспектори, този тип, с който мислим заедно, вместо да пуска сол на охлюви и просто поставят червена точка. Сега ще преустроим сегашната двойна врата във вход с две врати. Едната за служителите и посетителите на фирмата, които се нуждаят от нашите ботуши и гащеризони, а другата за шофьора, който идва да вземем нашето мляко. Чистото мляко не трябва по никакъв начин да е свързано с мръсни гащеризони или ботуши.

Също така е задължително да има ключалка на люка на цистерната за мляко. За да се предотврати саботаж. Преди три години ключа беше счупен и тази ключалка е отворена поради липсата на ключове. Но ключалката все още беше там. Инспекторът каза “Да”, и сложи зелена отметка. Но аз си записах, че утре задължително трябва да направя ключ за тази ключалка.
Получихме две червени точки, които трябваше да станат зелени, след като уведомим писмено инспектора. Добре е, че има инспектори, които ни държат под напрежение, но и помагат много! В крайна сметка, ние имаме работа с живи говеда и продукт, който трябва да отиде за живи потребители.”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here