Поведение на теленцето

Случвало ли ви се е теленце, за което знаете, че е болно да ви нападне за да ви се радва или прогони, когато го приближите? Тъй като, по принцип в природата те са плячка, те правят всичко възможно да не изглеждат болни или уязвими, дори и да не се чувстват добре.

Ето защо е важно да има обективен и последователен метод за оценка на здравето на теленцата, който улавя болни животни в началото на болестния процес и надхвърля визуалната оценка. Ето няколко показателя:

1.) Температура: 37.8-39.2˚С – Измерете ректално (в дупето) температурата с цифров термометър, който е много по-бърз и безопасен в сравнение със стария тип живачни термометри.

2.) Сърдечна честота (пулс): 100-140 удара в минута – Сърдечният пулс при теленцата обикновено е двойно по-бърз от този на възрастните крави. Неравномерен пулс може да сигнализира за заболяване. Пулсовата честота може да бъде измерена ръчно чрез поставяне на два пръста върху артерия. Лесно достъпни артерии са разположени в основата на опашката и под челюстта. Тежко болните теленца могат да имат слаб пулс, който е трудно да се открие. В такъв случай измерете сърдечната честота, като поставите стетоскоп зад лявото краче на теленцето и срещу гръдната стена. Имайте предвид, че сърдечната честота ще се увеличи при преместване на теленцата, затова се опитайте да измерите сърдечната честота в покой.

3.) Скорост на дишане: 36-60 вдишвания в минута – Отдръпнете се от теленцето и наблюдавайте издигането и падането на телесната кухина, за да оцените дишането. Не поставяйте ръка пред носа или устата на теленцето, за да усещате вдишвания, защото миризмите или опитите за смучене вероятно ще променят дихателната схема. Дишането също може да бъде оценено с помощта на стетоскоп за слушане на белодробни звуци и откриване на аномалии като пукания или хрипове. Високата честота на дишане често съпътства треска, тъй като животните се опитват да се охладят.

Високата околна температура (26 °С) или по-висока – особено в съчетание с висока влажност – може да доведе до увеличаване на всички жизнени признаци при нормални усилия за да може теленцето да контролира телесната си температура. В такива случаи теленцата не са задължително болни сами по себе си, но определено се нуждаят от мерки за намаляване на топлинния стрес като сянка, вода, вентилация и др.

За да бъдете готови да подпомогнете болните или стресирани теленца се препоръчва да имате следните инструменти под ръка по всяко време:

–  Стетоскоп;
–  Термометър;
– Перорални електролити за разрешаване на дехидратацията (електролит срещу обезводняване);
–   Пробиотици за възстановяване на чревните микроби;
– Хранителни добавки за подсилване, които се вливат с дренчер при отказ или невъзможност на теленцето да ги приеме само;
– Допълнителни витамини от група В, които поддържат апетита, метаболизма и ефективното производство на енергия;

Използването на тези методи и продукти може да помогне за стабилизирането и възстановяването на болните теленца.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here