ЕС: Трудностите на фермерите

Определено най-трудно е на млечните говедовъди. Една крава се създава за три години, а една много добра производителка за 20 години. В много малко страни не се чувства кризата. Във всички останали, картинката е една и съща.
Някъде фермите отпадат по-бързо, другаде успяват да се задържат на повърхността по-дълго. Най-лошото е, че никой не знае какво да прави и какво ще се случи.

Засега се случва само едно –  продават се животни и слагат катинари на фермите.

Испанските фермери също са изправени пред сериозни проблеми поради нарастващите разходи за производство на техните продукти.

Испанските земеделски синдикати COAG (Координационен съвет на фермерите и животновъдите), ASAJA (Съюз на младите фермери) и UPA (Асоциация на дребните фермери и животновъди) искат незабавна среща с испанския министър на земеделието Луис Планас, за да обсъдят увеличените производствените разходи в животновъдството.

Както те посочват в съвместно изявление, има голямо увеличение на производствените разходи, без фермерите и животновъдите да могат да контролират тези огромни увеличения на крайната цена, на която продават продуктите си.

Типичен пример е този с млекопроизводителите в страната. Както фермерите посочват, че провеждат непрекъснати протести пред мандрите, защото са на ръба на икономически колапс и е заложено непосредственото им оцеляване.

Според испанските организации, производството на един литър мляко струва на фермера 38 цента за килограм, докато той го продава по 34 цента (докато на дребно цената е средно 80 цента). С тези икономически данни 2 до 3 млечни ферми в Испания се затварят всеки ден. Говорим за страна с недостиг на мляко, тъй като Испания внася 700 000 тона годишно.

Фуражите са се увеличили с 30% тази година в сравнение с миналата година. Спермата  за осеменяване е също по-скъпа (+ 20%), торовете (+ 48%), разходите за напояване (+ 33%), пластмасите, използвани в оранжерийните култури (+ 46%). Има също голямо увеличение на горивата (+73%) и електроенергията (+270%). Положението е трагично казват от организациите.

Колко много ситуацията се доближава до тази, която в момента са подложени нашите фермери.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here