Доживяхме …. Зеленчуци по-скъпи от месото

Цените на зеленчуците  да са по-високи от месото, е краткосрочен феномен  в Китай.

Напоследък новината “зеленчуците са по-скъпи от месото” си е направо вече ежедневие.
Цената на спанака е два пъти по-висока от цената на свинското. Докладите показват, че  спанака дори достига 35 юана (5,5 долара) за килограм, докато цената на свинското е по-малко от 20 юана (3,15 долара) за кг.

Една от причините за по-високите цени на зеленчуците е, че в сравнение с индустриализираното животновъдство, производството на зеленчуци е силно податливо на екстремни метеорологични явления и сезонни фактори. Следователно е нормално да се наблюдава скок на цените на зеленчуците в краткосрочен план.

В миналото хората, живеещи в Северен Китай, са имали малко зеленчуци за консумация през зимата, а китайското зеле и морковите са били по-често срещани съставки в ястията. Благодарение на развитието на селскостопанските оранжерии, хората вече имат по-голямо разнообразие от възможности за своите маси за вечеря.

Китайците обаче, се радват на изобилие от зеленчуци, като при общото производство на зеленчуци и средното консумирано количество на глава от населението, в световен мащаб,  са водещи в света.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here