Тест за бременност за кравите

През последните години ситуацията в нидерландските ерми се промени коренно. Полските работници се върнаха в Полша. Румънците не са от най-добрите гледачи и фермерите влязоха в оборите. ”Натиснаха” ги новите изисквания на Регламентите, въглеродните емисии и защитниците на животните. Работа колкото искаш. Освен това, фермерите разбраха, че стреса е един от факторите, които влияят изключително много на продуктивността.
Като заключение, нидерландците сега се стремят колкото се може по-малко да си служат с ръцете за да намалят стреса при животните.

Ето и как правят това:

Фермерът Кес  управлява млечна ферма в Амеронген със 135 крави и 50 млади животни.

„Трябва да се справя ефективно с работата“ – обяснява фермерът. 

Предприел  е много мерки в своята ферма, за да може тя да работи ефективно. От време на време получава някаква случайна помощ, но като цяло трябва да извърши работата във фермата, в по-голямата си част сам.  А това никак не е малко, 130 крави – които се доят в зала 2 x 10.

  – „Не искаме да експлоатираме кравите докрай.  Те трябва да се чувстват добре при сравнително проста дажба с много паша през по-голямата част от годината.  При този режим, постигам  средногодишно около 8800 кг мляко с 4,62% ​​мазнини и 3,77% белтъчини”.

Когато става дума за плодовитостта на животните, фермерът до голяма степен разчита на собствените си сили. Независимо от това, интервалът на отелване е малко над 400 дни, с брой на осеменяване по-малък от 2.

 – “Проверката на кравите за бременност е също голям стрес за кравите. Проверяваме кравите, но тъй като имам ограничен брой места за хранене, не можем да отделяме всички крави едновременно. Често  трябваше да търсим бременните животни в обора, което отнема много време. Когато тестът MPR Dracht стана наличен, реших, че това е идеалното решение за нашата ферма – спомня си той. – Използвам този тест вече осем години. MPR Dracht работи много просто. При всяка контрола на млякото, животните, за които има съмнения  за бременност, се избират автоматично. Към момента това са всички крави, които са осеменени 42 дни или повече преди датата на теста. Но мога да променя този избор, ако искам.

Избраните проби се изследват автоматично за наличие на протеин за предсказване на бременност и резултатите се обработват автоматично. Има три варианта. Кравата е бременна, не е бременна или резултатът е несигурен.
Ако резултатът е несигурен, пускам кравите да се прегледат отново на следващия тест, но в много случаи се оказва, че те  не са бременни. Разбира се, трябва да държите под око кравите.“

С осем години опит, фермера  уверено заявява, че резултатите от MPR теста за  бременност са също толкова надеждни, колкото и тези от ректалните прегледи.


Тестът. MPR Pregnancy определя бременността въз основа на наличието на специфичен протеин, който се намира само в млякото на бременни животни. Вие сами определяте на кои условия трябва да отговарят животните, които искате да проверите. След това тези животни се избират автоматично  за изследване. Можете също да добавяте сами ръчно други животни. Резултатите от теста за бременност се обработват автоматично.

Това прави тестването за бременност много лесно.

Източник: CRV

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here