Роботи във фермите – бъдеще или реалност в настоящето

През последните години на шаблонния въпрос – Как виждате бъдещето на говедовъдната ферма, винаги сме отговаряли така – Час по-скоро, всичко да се настрой така, че във фермата да има робот за доене, робот за раздаване на фуража и робот за почистване. Засега само говорим за това. Роботите за доене у нас са не повече от пет, а за  другите  видове – още ги няма.

В скандинавските страни обаче роботите са нещо обичайно и не правят  впечатление на никой.
Говедовъд


Роботите за доене са станали стандарт в някои скандинавски страни –това съобщава  Организацията на производителите на скандинавско качествено мляко.

От  организацията съобщават, че делът на автоматичните системи за доене  в Норвегия в момента е 60%. Този процент  е същият както в Исландия.

Във Финландия изчисляват, че около 46% от производството на мляко се извършва от роботи. За Швеция делът се оценява на 43%. Дания е на последно място в този списък с 25%.

Както показва докладът, делът на доилните роботи в петте скандинавски страни постоянно нараства.  През последните години има дори лек спад в използването на роботи в Дания.  В началото на 2021 г. там са били използвани 654 роботни системи.  Въпреки това и в Германия фермерите понякога се връщат към конвенционалните доилни зали, след като надеждите им за по-ниско работно натоварване и по-малко заболявания при кравите, както и по-добро качество на млякото, не са били изпълнени. Последният хит при фермерите в Нидерландия е доенето на кравите, както с робот така и в доилна зала.

Източник: NMSMt

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here