1 част/ Предотвратяване на млечната треска при кравите

Млечната треска или следродилната пареза при кравите си е заболяване, което води до намаляване продуктивността и разбира се налага лечение с придружаващите го разходи.
От млечната треска боледуват най-вече високопродуктивните крави и в тази връзка се обърнахме към д-р Николай Григоров. Същият, реагира веднага и ни предостави материалът

Предотвратяване на млечна треска – RumiLifeCAL24

публикуван съвсем скоро в бюлетина на Съюза на говедовъдите от rinderallianz- Германия. Както знаете, Геномика ООД-Сливен  членува в този Съюз и редовно е информирана за най-новите неща в говедовъдството.


Морските водорасли като източник на калций и магнезий

Млечната треска е повтаряща се тема в много млечни ферми. Има редица влияещи фактори и редица начини за лечение на млечна треска. Преди всичко е важно да се знае защо и как може да се предизвика млечната треска и кои животни са особено изложени на риск.

При пресушените  крави, плодът се нуждае само от около 8-10 g калций/ден. С отелването и възобновяването на производството на мляко, нуждата от калций внезапно нараства до 20-30 g калций/ден. Трудно е за кравата да мобилизира тази разлика в консумацията на калций за толкова кратко време.

Възрастта и производителността са решаващи

Младите крави обикновено успяват да отделят достатъчно калций от организма. Калцият може да се осигури ефективно от костите, особено когато растат юниците. С увеличаване на възрастта и по-висока млечност, рискът от млечна треска се увеличава значително. В хода на мобилизацията на калция, решаваща роля играе паратироидният хормон (ПТХ), който се произвежда в паращитовидната жлеза. Той дава на тялото сигнал да мобилизира калция. За да функционира паращитовидната жлеза оптимално, трябва също да се осигури достатъчна наличност на магнезий.

Нивото на калциевия дефицит е различно изразено.

Клинична или субклинична?

При млечна треска е важно да се прави разлика между клинични и субклинични форми. Клиничната млечна треска не може да бъде пренебрегната при кравите, докато субклиничната млечна треска често не се разпознава. Инцидент с клинична млечна треска струва на фермата около 265 евро на животно, субклинична млечна треска около 110 евро на случай, но се среща от три до шест пъти по-често.

Болус за профилактика

Животните без или с леки симптоми на млечна треска също могат да се разболеят след това. Резултатът е възможни заболявания като мастит, задържане след раждане, изместване на стомаха, но също така и лоша плодовитост или намалена млечност. Всичко това трябва да се предотврати в интерес на животните и от икономическа гледна точка.

Доказал се в практиката и препоръчан от науката начин за предотвратяване на млечната треска е даването на калций под формата на болус. Превантивна инфузия на калций обаче не се препоръчва. Калциевата инфузия е от съществено значение само за легнали крави с тежка млечна треска, които не биха могли да се изправят на краката си. На такива крави не трябва да се дава болус в това им състояние.

Следва продължение …

Източник: rinderallianz

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here