2 част/ Предотвратяване на млечната треска при кравите

Борба с дефицита на калций – но как?

Нивото на калций в кръвта се повишава рязко веднага след инфузия, така че организмът получава сигнал, че има достатъчно калций в кръвта, което намалява производството и активността на ПТХ.
Недостатъкът на калциевата инфузия е, че нивото на калций в кръвта не се повишава устойчиво, а отново спада толкова бързо, колкото настъпва увеличението. Поради това кравите обикновено изпадат в дефицит на калций само няколко часа след инфузията.

Болусите предлагат дългосрочни ефекти

С RumiLife® CAL24™, калциевия  болус вече е на пазара, който със своя иновативен състав съчетава директен ефект с дългосрочен ефект само с една доза. Този продукт трябва да се приложи само веднъж, веднага след отелването, и действа през следващите 24 часа.  Тази еднократна доза спестява много време, тъй като не е необходимо кравата да бъде хваната втори път, а също така гарантира, че необходимата доза е безопасно предоставена в точното време.

 Препоръчва се също да се даде на крава доза от този болус 2-3 часа след инфузия, която е станала необходима, за да се поддържа адекватно снабдяване с калций за по-дълъг период от време.

Морските водорасли като източник на калций и магнезий

Дългосрочният ефект се основава на съставката Calmin, която се използва само в RumiLife® CAL24™. Калминът е карбонат на вар, извлича се от морски водорасли и служи едновременно като източник на калций и магнезий. Особеността е типичната структура, която е подобна на пчелна пита . Благодарение на порестата структура, подобна на пчелна пита с много голяма повърхност, съдържащият се калций е 100% наличен. В сравнение с обикновения варовик ,в който калцият в организма не може да бъде напълно разтворен поради грубата, кристална структура.

Единствен по рода си

Възможно е едновременното прилагане на два болуса. Те се разтварят в търбуха и съдържащият се калциев хлорид за бърз ефект незабавно преминава през пасивен транспорт в кръвния поток. Calmin първоначално се отлага в ретикулума и е напълно разтворен и наличен след около 7 часа. През следващите часове отложените калций и магнезий образуват молекулярни съединения с витамин D, който също се съдържа във високи дози в болуса, които се абсорбират в тънките черва на кравата чрез активен транспорт, както е необходимо. Този вид осигуряване на калций в момента е уникален на пазара.

Интересувате ли се от калциевия болус или бихте искали да научите повече за превенцията на млечната треска,  свържете се с експертите на ГЕНОМИКА ООД- Сливен.
Фирмата в момента разполага с болуси против млечна треска от Нидерландия. След 1.1.2022 г, ще бъдат внесени и болуси от марката
RumiLife® CAL24™.

Инфузия –  Вливане на течности в организма, напр. физиологичен разтвор, кръв, плазма и др.

Източник: rinderallianz

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here