В света на животните

Ако си мислите, че хората са най-хитри на света, лъжете се!
Сред животните съществуват такива опитни измамници, които са способни да въртят всекиго на пръста си. Сега ще ви запознаем с някои от тях, за да знаете на кого може да се доверите и на кого – не.

Лисицата
Старата хитруша ни е добре позната от българските народни приказки. Заради качествата на кокетната „опашатка” е и поговорката „хитра като лисица”. Почти както е в приказката за Косето Босето, и в действителността Кума Лиса (особено разновидността, живееща в Южна Америка) обича да краде яйца от гнездата на птиците. При това тя съвсем не си играе „на дребно”, а предпочита яйцата на по-големи пернати. Когато са толкова големи, че на нея й е трудно да ги побере в устата си, лисицата просто избутва яйцето настрани, докато не се удари в дърво или камък.

Плъховете
Тези гризачи, освен че често се превръщат в истинска напаст, са и много подли – най-вече когато се касае за храна. Изчислено е, че само в САЩ те нанасят щети в размер на 19 милиарда долара годишно. Според някои проучвания в Ню Йорк живеят 70 милиона от тези гризачи, които безчинстват наред, унищожавайки различни вещи, крадейки хранителни продукти и т.н. Плъховете са най-скъпо излизащите на хората „мошеници”. При това те са и най-бързите – скоростта, с която тичат, се равнява на 10 километра в час.

Хамелеонът
В някои езици с прозвището „хамелеон” са наричани хората, които често лъжат. Явно причината за тази асоциация е способността на ококореното животинче да сменя цвета си. Благодарение на това то се вписва чудесно във всякаква обстановка и без проблеми залъгва човешкото око. Интересно е, че когато хамелеонът става гневен, трудно може да прикрие „яда си”, тъй като придобива предупредително ярък червен цвят.

Гъсениците
И гъсениците, както и хамелеоните мамят със своята маскировъчна окраска на тялото. Някои от тях дотолкова се сливат с околната среда, че може да ги помислите на пръв поглед за листо или клонче на дърво. За да оцелеят, гъсениците имат и друга хитрина – те се „натъпкват” с отровни растения, за да се въоръжат с огромно количество токсини и да отблъснат враговете си. Съществуват обаче и видове (като живеещите на Хаваите), които не са „тревопасни”, а се хранят с месо.

Алигаторовата костенурка
Въпреки не особено страховития си външен вид тази костенурка в порив на гняв може да се справи със сериозен противник. Често тя се превръща в истински ловец, който хитро проследява плячката и се радва на добър улов. Природата е дарила костенурката с причудливо приспособление, което се превръща в истинска стръв за нейните потенциални жертви – рибите. На върха на езика си тя има накрайниче с розов цвят, което доста прилича на червейче. Костенурката започва да движи езика си по начин, наподобяващ много движението на любимото лакомство на рибите, които, нищо неподозиращи, сами се пъхат в устата й.

Светулките
Ще се зачудите защо тези мили, романтични животинки попадат в тази класация. Да, действително повечето светулки са безвредни и красиви. Те светят прекрасно в тъмнината и привличат по този начин потенциални партньори. Има обаче видове, които не са толкова безопасни – те са се научили да имитират светлинните сигнали на други видове, привличайки ги по този начин в капан и превръщайки ги във… вкусен обяд.

Лангур Хануман
Тези индийски маймуни са страхотни хулигани. На всичкото отгоре те остават ненаказани за безчинствата си, тъй като са свещени животни за милиони хора. Всъщност дори името им произлиза от названието на индийския бог на маймуните – Хануман. Известни със своята сила и смелост, тези примати се радват на пълна неприкосновеност, като по тази причина им се прощава всичко. Те най-спокойно крадат храна, напитки, дрехи и какво ли още не.

Вирджински опосум
Това животинче има интересен, но стар и изпитан метод да мами враговете си – в случай на опасност то чудесно се преструва на умряло. Всъщност тази тактика е резултат на това, че опосумите са много бавни животни – те не могат да избягат от враговете си и единственият начин за спасение при тях е измамата. Реакцията им в подобни ситуации е несъзнателна и резултат от силен стрес, затова може да се каже, че тези твари мамят неволно.

Орангутан
Не е новина, че орангутаните са много умни. Според някои специалисти тези маймуни притежават интелект почти колкото хората. Подобно на нас, тези животни използват умствените си способности за създаването на оръдия на труда. Инструментите им са дотолкова съвършени, че понякога те ги използват, за да отключат ключалките на клетките, в които са затворени.

 

Кукувица
Тези пернати също са добре известни със своята подлост. Кукувицата е дотолкова нагла, че не просто краде яйца от гнездата на други птици, но и поставя там своите, за да се излюпят те под грижата на чуждата майка. Истинската родителка пък просто изчезва. Грижите на сурогатната майка не свършват с излюпването – тя продължава да храни кукувичката и да се грижи за нея, както за останалите, дори чуждото птиче да превишава по размер самата си мащеха.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here