За Коледната вечер – Печени дюли с орехи и канела

Какво е Коледа без аромата на канела.
Аромат смесен с прехвърчащите снежинки, с огъня в камината и светлинките на украсената елха, със звъна на пълните с вино чаши и смеха на гостите…
Ето и моето предложение за канелено разкошество за Коледната нощ

Печени дюли с орехи и канела – здравословен, сладък и вкусен десерт. Лесен е за изпълнение. Може да включите и децата в приготвянето им. Не отнема време, а вкусът определено си заслужава.

Продукти:

Дюли или ябълки
Канела – за поръсване
Мед
Орехи
Стафиди

Приготвяне:

Хубаво е да сложим дюлите в загрята фурна, така че започваме първо с това. Пускаме си  фурната на 180 градуса. Избираме тавичката, в която ще печем нашите дюли с орехи и канела. На дъното и поставяме хартия за печене. Добре е самата хартия да обхваща и ръбовете на тавата, за да може сокът, който пуснат дюлите да остане върху хартията и в последствие да ги залеем допълнително  с него.

Измиваме хубаво дюлите. Не ги белим! Самата ципа  ще ги държи здрави при изпичането им. За това е важно да не ги обелвате! Ако са без обелка, има възможност да се разкашкат.

След като сме измили дюлите, ги разрязваме наполовина. С помощта на нож и лъжица издълбаваме леко кладенче във всяка от половинките. Така хем ще почистим семките на плода, хем ще направим място и за поставянето на орехите и стафидите.
Ако искате вашите печени дюли с орехи и канела да имат и допълнителна сладост, можете да добавите мед. Ако ще слагате по– голямо количество мед, е добре да си направите по– голямо кладенче в половинките дюли.

Подреждаме ги в тавата за печене, с кладенчетата нагоре, разбира се.

След това ги пълним с орехи. Лично аз предпочитам ядките да не са много на ситно и за това не ги начупвам.

Отгоре поръсваме с канела и заливаме с мед.

Загрейте фурната до 180 градуса, подредете плодовете в тава, покрийте ги с фолио и печете в продължение на 40 – 50 минути. 10 минути, преди да извадите от фурната, махнете фолиото.

Разбираме, че са готови, когато придобият златист цвят и поомекнат.

Поднасят се след като поизстинат. Ако имате сладолед, можете да добавите и по една топка за допълнителна прелест.

Дюлите могат да се заменят с ябълки.

Любимата рецепта
Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here