Зима е. Да се погрижим за теленцата

Зима е!
Теленцата се нуждаят от много грижи, любов и топлина!
За топлото, освен уютните иглута се препоръчва да се използват якенца/елеченца …

Важно!!!!
Внимателно подбирайте якенцата/елеченцата според начина на отглеждане.

Ако са на открито и ги вали дъжд, сняг или се овлажняват от мъгла си изберете якенцата/ елеченцата от материал с индекс наводонепромокаемост най-малко 6 000мм! При отглеждане на закрито и нямата ситуацията описан по-горе спокойно може да подберете якенца/елеченца с индекс на водонепромокаемост от 3 000мм! Ако това не е описано на етикета на продукта задължително изискайте сертификат или документ в който да е посочен този най-важен параметър за конкретния продукт. В противен случай вместо да получите положителен ефект от инвестицията може да си докарате доста главоболия и проблеми!!!

Якенцата или елеченцата  за телета са вече доказани, че помагат им срещу студа и подобряват здравния статус през студените зимни месеци. Липсата от резерви на мазнини при теленцата, които да се използват за регулиране на телесната температура,  ги карат да губят бързо телесната си температура при ниски външни температури.

При теленца гледани в периода декември-февруари потвърждава нуждата от якенца/елеченца по категоричен начин. Едната половина от  телета са облечени с якенца/елеченца и са на възраст  2 до 12 седмична възраст, а другата половина теленца са гледани голички. Изследователите установили, че при абсолютно еднакви всички други условия, телетата с якенца/елеченца имат 5.5 кг по-голям прираст от другите телета.

Освен това, като допълнителен ефект се получило:
–  По-малко  давана храна от което са спестени  от хранене по 6.54 лв на теле;
– Получили са по-голям размер на последното  ребро, което е пряк индикатор за по-добре развит търбух;
– По-малко диарии при теленцата;

Ето няколко важни препоръки за правилното използване на якенцата/елеченцата за телета. Важно е да се спазват за да си гарантираме пълния ефект от инвестицията по придобиване якенца/елеченца.

 – Уверете се на 100% лично, че теленцата са напълно сухи и чисти преди да ги облечем с якенцата/елеченца.

 – Регулирайте съобразно растежа на теленцата каишките прилежно всяка седмица.

 – Проверявайте всеки път като регулирате каишките за протрити места по кожата на телето. Ако е нужно ги регулирайте отново за да бъдат максимално комфортни при носенето на якенцата/елеченцата от телето.

 –  Прането на якенцата/елеченцата да се извърша винаги в гореща вода с някакъв перилен препарат. След това ги обличайте на теленцата само, когато изсъхнат на 100%.

 – Сменете якенцата/ елеченцата ако са мокри или влажни без значение от причината поради която са се измокрили, включително от проливен дъжд или тежка диария.

 – Постелята е все още важна. Уверете се, че теленцата разполагат с чиста, суха, и дълбока постеля, която им позволява да си направят удобно и топло гнездо.

 – Едно от правилата за определящо точния момент за обличане на якенцата/палтенцата е когато максималната дневна температура и минималната нощна температура събрани заедно са равни на 32°C или по-малко (примерно максималната дневна + 18°C и максимална нощна +10°C,
18°C+10°C= 28°C – време за обличане на якенцата/ елеченцата на теленцата).

Друго правило за обличане на якенцата/ елеченцата на теленцата е, когато имаме метеорологична прогноза за нощни температури от +5 °C или по-ниски за три дни напред.

 – Продължавайте да използвате якенцата/ елеченцата през цялото време през което земята е замръзнала.

 – В топли промеждутъци в студените дни проверявайте теленцата облечени с якенца/ елеченцата за състоянието им под якенцата/ елеченцата дали се изпотяват или са овлажнени по някаква причина. Ако установите такова състояние сваляйте якенцата/ елеченцата през тези периоди.

 – Свалянето на якенцата/ елеченцата да става сутрин ако няма някаква друга сериозна причина това да не се случи, при наличие на причина да се свалят на обед и в най-лошия и непрепоръчителен случай вечер.

Последно, но може би най-важно!!!! Внимателно подбирайте якенцата/елеченцата според начина на отглеждане. Ако са на открито и ги вали дъжд, сняг или се овлажняват от мъгла си изберете якенцата/ елеченцата от материал с индекс наводонепромокаемост най-малко 6 000мм! При отглеждане на закрито и нямата ситуацията описан по-горе спокойно може да подберете якенца/елеченца с индекс на водонепромокаемост от 3 000мм! Ако това не е описано на етикета на продукта задължително изискайте сертификат или документ в който да е посочен този най-важен параметър за конкретния продукт. В противен случай вместо да получите положителен ефект от инвестицията може да си докарате доста главоболия и проблеми!!!

източник: sheepcattle

 

 

6 КОМЕНТАРИ

 1. Един съвет към колегите от месодайното направление: Изпирайте старателно елечетата след употреба, но само с вода без препарати. Месодайните крави разпознават малките си теленца само по миризмата им и мирис на друго теле (от предишна употреба) или на препарати може да доведе до отхвърляне.

  • Manol Atanasov Да, ако теленцето е премръзнало. Ако кравата го изтърси навън в снега или още по-лошо – в локва.

 2. Моля да публикувате името на автора на съответната статия или изследване. В случая с фермата от 40 телета и влиянието на елечетата не е ясно коя е фермата и авторът на изследването. Завърших зоотехника 1975 г. в СА „Г. Димитров” София, преди преместването й в Ст. Загора и тогава технологията на отглеждане на телета на открито беше силно препоръчвана. Не се препоръчваше обличане на телета, а така, както ги е създала природата.

  • Здравейте,

   Целият екип много Ви благодарим, че сте отделили от времето си за да се запознаете с нашата работа. Благодарим Ви за изказаното мнение.
   Всъщност причината да повдигнем тази тема в пространството е точно това, което и Вие мислите.

   Конкретното изследване е направено в Harper Adams University, Великобритания със съдействието на националния консултант по гледане на телета Г-жа Гил Диксън.

   Както знаете съвременните високопродуктивни животни не се създават от подбор във фермата а от лабораторна генетична промяна за да задоволи нуждите на съвременния фермер. Фермери с роботизирано доене имат нужда от животни с идеално оформени вимета, фермери с проблемни подове имат нужда от животни със здрави копита и т.н.!

   Всичко това води и до изцяло друг подход към начина на отглеждане още от раждането.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here