Мляко без лактоза – какво представлява, и какви са ползите от него

Хората с непоносимост към лактоза са принудени да се откажат от употребата на мляко и някои млечни продукти. За щастие, технологията не стой на едно място и до днес производителите са се научили да създават мляко без лактоза, което не причинява дискомфорт след употребата му. Но тъй като този продукт е доста млад, не всеки знае за него и неговите ползи.

Млякото без лактоза е естествено мляко от крава (по-рядко козе или овце), в което съдържанието на лактоза (млечна захар) е намалено или напълно отсъства.

Има 3 основни начина за получаване на продукта:

 1. Добавяне на ферментирало кисело мляко . Млякото се смесва със специален фермент, в резултат на което се намалява количеството на млечната захар. Методът не е много ефективен, тъй като позволява само частично отстраняване на въглехидратите. Трябва да се отбележи, че при ферментиралите млечни продукти (извара, кефир, сирене и др.) Лактозата също се намалява.
 2. Ензимно разцепване . Към обикновеното мляко се добавя специален ензим лактаза, който разделя молекулата на лактозата на галактоза и глюкоза. По този начин 98% от лактазата може да се елиминира. Подходящ за хора с частично нарушено храносмилане.
 3. Мембранна филтрация . Първо, млякото се филтрира на специална мембрана, по време на която се отстранява част от лактозата. След това се добавя лактаза, която разгражда останалата млечна захар. Този метод позволява получаването на мляко с почти нулево съдържание на лактоза (около 0.01%). Подходящ за хора с пълна лактозна лошо храносмилане.

Млякото без лактоза не губи своите свойстваи запазва всички протеини, витамини и минерали, които са полезни за човешкото тяло. Калоричната стойност на продукта е 39 калории на 100 грама (обикновеното мляко съдържа 46 калории на 100 грама). Нивото на съдържание на мазнини винаги е едно и също –1,5% .

Най-често продуктът се бутилира в опаковки, които са запечатани , поради което срокът на годност е доста дълъг.

В сравнение с обикновеното мляко, млякото без лактоза има следните предимства:

 • Те са лесно усвояеми – но продуктите със съдържание на млечна захар често се абсорбират слабо от организма и причиняват нарушения в стомашно-чревния тракт: подуване, газове, диария, гадене и др.
 • Не предизвиква алергии – млечният продукт е напълно хипоалергичен поради намаленото съдържание на въглехидрати, които причиняват кожни и храносмилателни реакции.
 • Помага за отслабване – отново, поради намаленото съдържание на захар (с почти 30%), млякото без лактоза влияе върху намаляването на теглото и намаляването на обема. Голямо количество захари причинява не само наддаване на тегло, но и раздразнение на корема.
 • Много по-полезно за кърмещите майки , тъй като намалява риска от колики и газове при децата. Редовното пастьоризираното мляко може да причини неприятни симптоми и стомашно-чревни нарушения не само при бебето, но и при майката.
 • Облекчава бебетата от дискомфорт в корема – специални смеси без лактоза са разработени за деца, които не предизвикват ферментация в червата.
 • Помага за възстановяване на храносмилането – след продължителна употреба на антибиотици или минали инфекциозни заболявания – продуктите без лактоза може леко да нормализират чревната микрофлора и да предотвратят храносмилателните нарушения.
 • Полезно за диабетици – пациентите трябва да ядат млечни продукти без лактоза, защото съдържат малко захар. Тялото ще получи хранителни вещества, докато нивото на кръвната захар няма да се повиши.

Млякото без лактоза не причинява почти никаква вреда . Може да се използва дори от тези, които не страдат от непоносимост към лактоза. Въпреки това, трябва да следите количеството консумиран продукт, тъй като то дори с намалено съдържание на захар може да предизвика неприятни симптоми.

Този млечен продукт не трябва да се използва за хора с глюкозо-галактозна малабсорбция. Пациентите с тази диагноза не трябва да се приемат.продукти, съдържащи галактоза и глюкоза и както е известно, в продукти без лактоза, лактозата се разделя на галактоза и глюкоза.

Не се препоръчва да се ядат млечни продукти, дори и с ниско съдържание на лактоза, ако има алергия към казеин.

Недостатъкът на млякото без лактоза е и високата му цена. Опаковка от 1 литър ще струва приблизително 3 пъти по-скъпо от обикновеното пастьоризирано мляко.

Как да се използва правилно

За да не навредите на тялото, трябва да знаете колко мляко може да се консумира на ден:

 • Деца – неограничен брой (но е по-добре да не се злоупотребява).
 • Тийнейджъри и млади хора – не повече от 3 чаши.
 • Хора на средна възраст – не повече от 2 чаши.
 • По-възрастните хора – 1 чаша е достатъчно.

Тази зависимост се свързва с факта, че с възрастта синтезът на лактаза в тялото намалява и за него става по-трудно да абсорбира млечната захар.

Ако няма непоносимост към лактоза, тогава се препоръчва да се замени млякото без лактоза с редовно мляко . Това ще помогне на тялото да поддържа правилното количество млечна захар.

Млечните продукти без лактоза може да се приготвят у дома. За да направите това, ще трябва да закупите лактазен ензим от аптека или лактазна добавка и да я добавите към обикновеното мляко. Оставете сместа за известно време (около час) и можете да я консумирате.

Млякото без лактоза е по-полезна алтернатива на обичайното. Можете не само да го изпиете в чист вид, но и да го добавите към зърнени храни, напитки, печени палачинки от него, палачинки и пригответе други ястия. Днес, този млечен продукт е много често срещан и може да се намери във всеки супермаркет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here