Сбогом на млечното животновъдство

Когато в Германия и Нидерландия се появят статии с подобни заглавия, това показва, че наистина позицията е матова. В  немското село Хедерслебен, според историческите факти още през 978 г в него са се отглеждали крави. Допреди няколко месеца към местната кооперация, която обработва над 45 000 декара земя е имало говедовъдна ферма, в която са се отглеждали над 300 бр крави от породата Холщайн.

Още през май, тази година, обаче са продадени всичките крави, защото ниската цена на млякото – 31.5 цента през май, не оставя никаква алтернатива за продължаване работата във фермата. Гневните фермери отправят апел:
– „Трябва ни помощ, за да оцелеем финансово. За това голяма вина имат и търговците. На бензиностанцията минералната вода е в пъти по-скъпа от млякото. Млякото е евтин продукт. ”.

Характерно за немците, че не се предават без борба, от кооперацията са оборудвали няколко млекомата за продажба на мляко.

Първоначално всичко е вървяло добре. Постепенно обаче интересът на клиентите към млякото от млекомата намалява. “По-удобно е да си купиш тетра пакет, отколкото да напълниш бутилка.”

За днешната ситуация председателят на кооператива казва:
– Главата за млечните крави засега е затворена. Фактът, че животинските продукти са толкова евтини в Германия, се дължи и на това, че се внасят големи количества фуражи  за животни. Ако тази екологична лудост приключи, животинските продукти отново ще достигнат цена, която отразява тяхното качество”.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here