Как да “четем” по лицето на кравата

 Фермерите, които са по цял ден в обора и гледат кравите, докато си почиват вече могат да разбират кравите и по изражението на лицето.

Шегата настрана, кравите съобщават как се чувстват с изражението на лицето си. Докато очевидното поведение като скърцане със зъби, вокализация, извит гръб, накуцване и треперене са признаци на крави в изключителен дискомфорт, четенето на израженията на лицето може да помогне на фермерите да открият и да помогнат на кравите по-рано в процеса на болка и/или заболяване.

Двама изследователи – един датчанин и швед, след много часове прекарани да наблюдават кравите, казват, че израженията на лицето са едни от най-ранните индикатори за болка и включват:

  1. Очи – Здравите крави трябва да имат ярки и бдителни очи, които им помагат да останат в безопасност, да се ориентират в заобикалящата ги среда и да намират храна.
    Тъпи, втренчени очи; образуване на корички в очите, хлътнали очи  –  са индикации за заболяване и/или болка.
  2. Мускули на лицето – Напрежението в мускулите над очите, по протежение на лицето и/или над ноздрите може да доведе до „бразди“, които показват болка.
  3. Нос – Една здрава крава, без болка, ще ви позволи да се доближите до носа й. Кравите, които се отдръпват, имат разширени ноздри и показват повишен тонус и напрежение в устните, може да проявяват болка.
  4. Уши – Изправени уши, които постоянно се движат и потрепват, сигнализират, че кравите се чувстват добре. Кравите с болка може да държат ушите си постоянно назад или да имат увиснали „агнешки уши“. Положението на ухото е особено показателен индикатор за болни телета.
  5. Позиция на главата – Носенето на главата на нивото на или под холката може да е сигнал за крави в беда, докато здравите крави носят главите си вдигнати над холката.

Споменатите промени в израженията на лицето на кравите, когато са стресирани, се считат за вродена реакция, което означава, че е естествена и трудна за потискане.

Експертите отбелязват, че изражението на лицето винаги трябва да се наблюдава, когато животните са необезпокоявани. Те казават, че четенето на издайническите признаци на ранна болка, може да позволи по-активни интервенции, които могат да повлияят на благосъстоянието на животните, производството на мляко и репродуктивната ефективност.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here