Беларус с контрамерки

Както редовно сме ви информирали, Беларус прави фурор през последните години по отношение производството на животинска продукция. Ето защо, веднага след наложените ѝ санкции, тя отговори с контраудар.

Правителството на Беларус издаде Указ № 700 (6 декември 2021 г.)
„За прилагането на специфични мерки, свързани със специфични видове стоки“,
в който се посочва, че широк спектър от внос на храни от Европейския съюз, Съединените щати, Канада и Обединеното кралство, Норвегия, Албания, Исландия, Северна Македония, Черна гора и Швейцария ще бъдат забранени от 1 януари..

В публикувания списък за забрана влизат  живи прасета, говеждо и свинско месо , месо в сол и саламура, сушено и пушено месо, мляко и млечни продукти (с някои изключения), зеленчуци.
Към този списък ще бъдат добавени още продукти.

Според правителството забраната ще продължи шест месеца.

Беларус каза, че вносът на храни от изброените страни възлиза на повече от 530 милиона долара през първите десет месеца на 2021 г.

 Някои продукти – като бебешка храна – ще бъдат освободени от забраната в “интерес” на беларусите.

Миналата седмица САЩ, Канада и европейските съюзници засилиха натиска върху режима на Лукашенко. Те разшириха санкциите срещу длъжностни лица и фирми за предполагаемо подбуждане на политическа криза по политически причини.

Като забрани вноса на западни храни, Лукашенко последва стъпките на руския лидер Владимир Путин. През 2014 г. Москва наложи забрана за европейските плодове, зеленчуци, сирена, месо и други продукти в отговор на санкциите срещу Украйна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here