Господин Министър – Грабвайте жезъла /може и гегата/ и започвайте работа

Голямата „ваканция” свърши. България вече има правителство и от днес то започна работа. Почти една година не се случи нищо забележително при животновъдството. Няколко срещи с временното ръководството на правителството по въпросите на кризата. Срещите протекоха миролюбиво, без вземане на решения и кардинални мерки за подобряване положението. Всичко си бе в реда на нещата.

То и  ръководство на МЗХГ имаше съвсем други функции. Последва митинга край Търново, като предварително се знаеше, че исканията на фермерите ще бъдат изпълнени донякъде. Взе се участие в работата по отношение избистряне въпросите свързани с новата ОСП до 2027.г

Доста енергия се изхаби при определяне ставките за помощите и субсидиите, а също и за изискванията при интервенциите, в случая плодовитостта при кравите и годините на използване.

Двата най-важни въпроса, сякаш бяха дискутирани най-малко – става дума за производството, което си е направо жалко и втория въпрос за кризата. Не се взе нито едно решение за подпомагане на фермерите било директно или индиректно.

Ситуацията е изключително тежка, защото се струпаха няколко фактора едновременно върху фермерите, че да не знаеш кое да оправяш – скъпите фуражи, увеличеното възнаграждение на работниците, увеличени горива, увеличени консумативи и услуги. Следва голямото увеличение на електро енергията. Към всичко това трябва да прибавим многобройните проверки от най-различни формации на администрацията.
За капак, през последните дни се настани и лошото време.

Е, имаше и нещо добро.. Започна увеличение на изкупните цени на суровото мляко. За съжаление дошло много късно, когато влака вече е заминал. Съвсем нормално е, като няма мляко, доста мандри също да ударят катинарите.

Случи се и нещо необичайно. Председателят на комисията по земеделие г-н Абровски прие всички браншови организации на разговор по проблемите в сектора.

Много животновъди не издържаха и удариха кепенците. Други са на предела и се надяват на субсидиите, които ще вземат тези дни, да се пооправят малко и да стъпят на краката си. Едва ли обаче ще станат чудеса след месец януари, когато ще завърши по голямата част от изплащането на  субсидиите и парите ще отидат в банките или във снабдяващите фирми.

За да променим тази мрачна картина, главната роля трябва да играе МЗХГ. Фермерите сякаш се изчерпаха през последните месеци. Как ще стане изправянето на крака, а това трябва да започне да се решава веднага. Не е  е ясно. Предстоят дълги почивни дни. Висшата администрация, до края на годината трябва да внесе исканите документи от ЕС по отношение бъдещето развитие на страната – Стратегическият план.. Трудно, много трудно ще бъде на новия министерски екип през следващите дни.

Фермерите също трябва да се готвят за друг тертип на работа. Какъв ще е той ще го решават заедно с министерството и науката, която засега се крие някъде в ъглите. Ще трябва да се решат много дребни въпроси, които отнемат сега много време за решаването им. Ще трябва да се решат и големи въпроси. Следват въпросите по селекцията и развъждането, където резервите са големи. С всичко това ще трябва и да се произвежда, защото нашия народ трябва да се храни.

Но най-важното е , че започва борбата за спасяването на българското мляко. Фермерите са обезверени.

Някой трябва да ги поведе, да им вдъхне надежда, да започне да почиства пътя към млякото и месото.
В днешния ден това сте Вие г-н Министъра. Няма време за чакане, грабвайте жезъла /може и гегата / и започвайте работа
.

Говедовъд.ком

 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. От цялата суроватка по горе разбрах, че г-н Абтовски (джобния Наполеон) събрал браншовете и свършил всичката работа…. След това отишъл при Венци Върбанов да полегне и поплаче, че не изпълнил заръката да му върне контрола върху МЗХГ, който Върбанов и Тодоров изпуснаха при служебните за ЦЕЛИ СЕДЕМ МЕСЕЦА! А времето е пари…..

  2. БРАВО МИШО ДОБРЕ СИ СИ НАУЧИЛ УРОКА И МНОГО ДОБРЕ СЕ ПОДЛОЖИ НА НОВОТО НАЧАЛСТВО. ДОБРЕ Е ДА ЗАПОЧНЕ С ЖЕЗЪЛА И КРИВАКА НО ПРЕДИ ТОВА ТРЯБВА ДА МИНЕ ДВА ПЪТИ С МЕТЛАТА И ТОГАВА.ТАКИВА КОИТО СА СЕ СРАСНАЛИ СЪС СЕКТОРА И ИМАТ НАЙ- ГОЛЯМА ВИНА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО ДА Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОТРЕЖАТ ГЛАВИТЕ ДО КРЪСТА И ТОГАВА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ПРАВИМ НОВОТО ОСП,ЗАЩОТО ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СМЕ ГО ПРАВИЛИ ДО СЕГА Е ГРЕШНО И СЕКТОРА ЗАГИВА.ЗАПОЧНЕ ЛИ ДА ПРАВИ СРЕЩИ С ИЗМИСЛЕНИ БРАНШОВИЦИ И ЕКСПРТИ КАТО АБРОВСКИ Е ПРИКЛЮЧИЛ ПРЕДИ ДА Е СТАРТИРАЛ.НЕ ПРОМЕНИМ ЛИ САГА В ТОЗИ ПРОГРАМЕН ПЕРИОТ МОДЕЛА С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО ,ЗАЩОТО ИЗГУБИМ ЛИ СЕЛАТА И СЕЛЯНИТЕ ГУБИМ ВСИЧКО.АКО ИВАНОВ ИСКА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ТАЗИ ПРОМЯНА ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЕРИ НА ЕКСПРТИ КОИТО РАЗБИРАТ ОТ ПРОИЗВОДСТВО А НЕ ДА ЗАПОЧНЕ ПОДМЯНАТА НА ГЕРБЕРСКИТЕ КАЛИНКИ С ПАРТИИНИ КАДРИ НА БСП И ДПС.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here