Крави от породата Вагу (с най-скъпото месо) вече и на Балканите

Породата Вагу стъпи и на Балканите. През септември, с полет от Германия на летището в Драма пристигнаха 25 юници и 15 мъжки телета на възраст от 6 до 10 месеца.

Месото Кобе, както е известно месото от Вагу е най-скъпото говеждо месо, като цената му обикновено е 300 евро за килограм.

Стадото е настанено близо до Драма и за радост на собственика, през ноември се е родило първото теле – женско, което е кръстено на ветеринара, който го е израждал – Елефтерия.

Първото теле от стадото ще бъде заклано преди нова година. Собственикът вече се е свързал с няколко магазина в Атина и съответно е получил поръчка. За негова радост, животните са се приспособили лесно, както към климата така и на условията на отглеждане в Гърция.

Думата wagyu, виждана често из менютата по света, и се превежда просто като „японско говеждо”. Този термин обхваща четири различни вида месо, които могат да бъдат наречени условно черно японско, кафяво японско, японска глава и късорого японско.

Черното месо идва от едноименната порода добитък и е най-разпространено, като говедата от Таджима исторически са изолирани дълбоко в планините, което означава, че е избегното кръстосването с други животни.

В резултат на това само чистокръвен добитък, отгледан в провинция Таджима и заклан в префектурата Хього, може да се нарича Кобе. Едва 4 500 броя животни се сертифицират на година, като голяма част от месото се предлага на местния пазар.

Всеки ресторант, сервиращ истинско Кобе, трябва да бъде сертифициран. Това важи и за ресторантите в чужбина.

Така че ако сте яли месо Кобе извън Япония преди 2012 г., то най-вероятно се лъжете, тъй като през въпросната година за първи път започва износът на месото извън Япония.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here