Настъпление на роботите

В продължение на години, когато пишем за процеса доене, винаги сме започвали, че робота за доене на кравите е задължително съоражение в съвременните ферми. Определено закъсняваме за това.

Доста опити за внедряване на робот, завършиха с провал. В момента действат в страната не повече от десетина робота. Разбира се, че не можем да избягаме от реалностите и така или иначе роботите идват.

В най-лошия случай, липсата на работна ръка ще принуди фермерите, които оцелеят след тази криза, да си закупят роботи.
Интересно е какво се случва в Германия по отношение на роботите. Една държава, която не бърза толкова много, като Нидерландия, Дания и др. да внедрява новостите. Но уверят ли се германците, че има полза от новото начинание, спиране няма.

Идва време, когато доенето ще става задължително с роботи – вероятно това ще е едно от следващите искания от защитниците на животните.
Така че, гответе се
.
Говедовъд

Какво показва докладът за роботите за доене в немската провинция  Северен Рейн-Вестфалия. Там, фермерите използват робота в  около 12% от фермите. В края на 2019 г. роботите за доене са били използвани в 569 ферми в Северен Рейн-Вестфалия  и тенденцията се увеличава.
„Около 75% от всички фермери, които се нуждаят от нова технология за доене, избират варианта на робота“ –  казват от Селскостопанската камара.

Това означава, че около 68 000 от около 400 000 млечни крави, отглеждани в тази федерална държава, вече се доят с напълно автоматизирани системи. .

Селскостопанската камара  посочва голямото натоварване при отглеждането на млечни крави, като основна причина компаниите да инвестират в тази технология. „Доилният робот също дой няколко пъти на ден през уикендите, а също така и денонощно“ и много фермери оценяват облекчението при работа, което създава пространство за други дейности във фермата или за семейството.

Животните също приемат добре робота.
Средно всяка крава се дои 2,8 до 2,9 пъти на ден, защото тя доброволно отива при доилния робот – съобщава фермер. – Разбира се, че по този  начин и ние получихме свобода. Въпреки целия ентусиазъм към тази модерна технология, едно нещо ни е ясно: хората работят без техника в обора, но технологията без хора в плевнята не е възможна. Наблюдението на животните е всичко. Прекарвам много време пред компютъра всеки ден и сравнявам това, което ми казват данните с това, което виждам в обора. – Иновативната технология в плевнята ни позволява да задоволим нуждите на животните още по-добре. 

Източник: Селскостопанската камара на NRW

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here