Кога се заплождат юниците

Много пъти сме ви запознавали с това кога трябва да се заплодят юниците. Имаме поместени материали от наши, европейски и американски автори. Сега ще ви запознаем  как германците решават този въпрос в момента.

 Сега се смята, че икономическите фактори налагат отелването да се случва на 24 месечна възраст за юниците. Но възрастта на заплождане, сама по себе си не е решаващ фактор.

 На какви физически изисквания трябва да отговаря младото животно?

Когато фермерите хранят  с пълноценно  мляко, много от тях виждат, че   вече не е решаваща само възрастта на животните, но и теглото или цялостната физическа рамка. По време на първото осеменяване теглото трябва да съставлява 55% или около 390 kг, от целевото тегло. По време на отелването живото тегло трябва да бъде 80%. Животните трябва да тежат около 600 кг.

Ключова дума “тегло” при първото осеменяване: Какво да направите, ако във фермата няма везни?

Разбира се, би било желателно теглото действително да бъде определено по време на осеменяването. Но ако нямате на удобно място кантар, това може да стане, чрез лента определяйки се  размера на гръдния кош, който може да се използва за изчисляване  на вероятното съществуващо телесно тегло. Целта за осеменяване е, гръдна обиколка от 175 см.  Разбира се, тренирано око може грубо да оцени теглата, но калибрирането от време на време с помощта на кантар или рулетка поддържа точността в дългосрочен план.

 Какво може да направи фермерът, за да гарантира, че началото на отглеждането на телета е успешно?

Последните няколко години, в които все повече и повече ферми преминаха към хранене с пълномаслено мляко, показаха, че телетата могат да наддават на тегло.

 Наддаването на тегло с от 900 до 1100 г на ден не е необичайно, но стандартно. Тези стойности показват, че цели поколения телета са умрели от глад.

Те обаче показват и колко големи са индивидуалните колебания по отношение на възможното количество храна между отделните телета.

Храненето с цяло мляко  обаче не освобождава фермера от факта, че хигиената и комфортът на телетата са от съществено значение при отглеждането на телета. Телетата, които развиват диария или страдат от дихателни проблеми по време на отглеждане, обикновено изостават в развитието си и  бавно компенсират възникналия дефицит.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here