Здравето на фермерите

След „острието” на земеделците – румънския депутат  Даниел Буда, само преди няколко дни под „прожекторите” на ЕС се озова и гръцкия евродепутата Еманюел Франгос. Сега чакаме и нашите евродепутати да излязат в комисията с предложения за подобряване съществуването на фермерите.

В писмото си до Европейската комисия Еманюел Франгос подчертава, че химическите, физичните, биологичните и ергономичните фактори застрашават здравето на фермерите. Пестицидите, хербицидите и инсектицидите съдържат вредни и токсични вещества и патогенни микроорганизми, които  причиняват болести на животните и хората. Излагането на вибрации и шум от използването на селскостопански превозни средства и ръчни инструменти също създава проблеми.

Г-н Франгос отбеляза, че нашите фермери са жертви на трудови злополуки без фатален изход 1,7 пъти по-високи от средните и жертви на фатални злополуки 3 пъти по-високи от съответната средна стойност, често поради остаряло механично оборудване и надценяване на възможностите.

 Накрая той отбеляза, че приемането на мерки за безопасност в селското стопанство и спазването на подходящи хигиенни правила могат да се окажат животоспасяващи.

Въпросът за здравето  на работещите в земеделието е изключително важен и трябва да се постави на „масата” за обсъждане.

Източник: ЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here